Akuten vid Östra sjukhuset i Göteborg utreds av Diskrimineringsombudsmannen – nu har de beslutat att väcka talan mot Sahlgrenska.
Akuten vid Östra sjukhuset i Göteborg utreds av Diskrimineringsombudsmannen – nu har de beslutat att väcka talan mot Sahlgrenska. Bild: Måns Langhjelm

"Kulturell svimning" kan vara diskriminering – Sahlgrenska stäms av DO

Sjuksköterskan menade att patienten "spelade medvetslös". I själva verket hade han drabbats av en hjärnblödning. Nu har Diskrimineringsombudsmannen beslutat att stämma Sahlgrenska.
– Sahlgrenska måste faktiskt besvara frågor nu, säger mannens hustru.

ANNONS
|

Det var i slutet av november för två år sedan som händelsen – som nu har lett till att Diskrimineringsombudsmannen (DO) agerar juridiskt – inträffade. En ambulanssjuksköterska menade att en 30-årig man som drabbats av en hjärnblödning var ett fall av "kulturell svimning".

Mannens hustru välkomnar DO:s beslut att dra Sahlgrenska inför rätta.

– Jag kan inte beskriva min lättnad. Det här beslutet innebär att det som har hänt min man inte bara sitter i min hjärna, säger hon och fortsätter:

– Framför allt kan vi börja försöka komma vidare och inte bara hålla på att kämpa, nu kan någon annan hjälpa oss. Sahlgrenska måste faktiskt besvara frågor nu. Det är inte som med Ivo-anmälan där sjukhuset inte behöver förklara vad de har gjort för fel. Nu kan Sahlgrenska inte bara säga att de inte känner igen sig i min beskrivning utan måste verkligen förklara sig.

ANNONS
Hustrun till den man som drabbades är lättad av DO:s beslut att väcka åtal mot Sahlgrenska.
Hustrun till den man som drabbades är lättad av DO:s beslut att väcka åtal mot Sahlgrenska. Bild: Petter Trens

LÄS MER:Hennes mans hjärnblödning kallades ”kulturell svimning”

"Känns inte som de tar oss på allvar"

När ambulansen larmades till hemmet klassade SOS Alarm utryckningen som högsta prioritet – men när de två sjuksköterskorna dök upp togs inte händelsen på allvar, enligt hustrun som tidigare har sagt följande till GP:

– När de kommer in i lägenheten ändras atmosfären på ett sätt som jag inte riktigt kan sätta fingret på och jag fattar inte varför de inte kommer in med en brits. Det känns inte som om de tar oss på allvar och sedan säger den manliga sjuksköterskan rakt ut till mig att min man överdriver och låtsas. Jag känner att det inte är läge för att börja tjafsa, allt jag vill är att ha iväg min man till sjukhus, säger hon.

I ambulanssjuksköterskans journalanteckningar står det att mannen vid ankomsten till bostaden ligger på golvet och "spelar medvetslös", kvider och "vill inte säga så mkt". Av noteringarna framgår vidare att sköterskan tror att det kan handla om ett misstänkt fall av "kulturell svimning".

När GP tidigare pratade med sjuksköterskan berättar han att uttrycket "kulturell svimning" används inom hans yrkeskår för att beskriva tillstånd där folk ska ha svimmat av som en följd av stark känslomässig reaktion och att "varenda en som har jobbat inom ambulanssjukvården i Göteborg vet vad det är för någonting".

ANNONS

Under sommaren 2019 avled mannen i sviterna av ytterligare hjärnblödningar. Den sista tiden vårdades han i hemmet.

LÄS MER:"Varenda en som jobbar inom ambulansen vet vad kulturell svimning är"

Kommer yrka på ersättning

Efter att Diskrimineringsombudsmannen utrett fallet har de nu beslutat att väcka juridisk talan mot Västra Götalands läns landsting. De menar att mannen på grund av sin etniska tillhörighet ska ha fått sämre vård än en annan person i jämförbar situation.

Cecilia Asklöf, utredare på DO, berättar att kärnan i deras utredning är ambulanspersonalens journalanteckningar om "kulturell svimning".

– Det är det som anmälan bygger på och som har varit utgångspunkten för DO:s utredning.

Inom kort väntas de formulera sin stämningsansökan och lämna in den till Vänersborgs tingsrätt.

– Men exakt hur vi kommer att formulera stämningsansökan kan jag inte ännu säga.

Om domen går er väg – vad händer då?

– Det DO gör i sådana fall är att yrka på diskrimineringsersättning till den person som blivit drabbad. I det här fallet är mannen avliden så det går till hans dödsbo.

Sahlgrenska känner till att DO:s beslut kom under fredagen men skriver via sin presstjänst att de ännu inte har möjlighet att ge en kommentar.

LÄS MER:"Kulturell svimning" var massiv hjärnblödning

ANNONS