Man har värderat lägenheten och hållit visning, men missat den döde mannen.
Man har värderat lägenheten och hållit visning, men missat den döde mannen. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Kronofogden hittade hennes pappa död i lägenheten i Kortedala

Kronofogden hade värderat, visat och sålt lägenheten, men missat den döde mannen i 80-årsåldern som förmodligen hade legat där i flera år.
– Jag blev fruktansvärt häpen, säger mannens dotter till DN.
– Vi förutsätter inte per automatik att personen inte är vid liv om de inte öppnar dörren eller svarar i telefon, säger Frida Karlsson, sektionschef på Kronofogden.

ANNONS
|

Det var i augusti som en inspektör vid Kronofogden upptäckte en död man i 80-årsåldern i en lägenhet i Kortedala. Han ska ha varit avliden en längre tid, förmodligen i flera år – något som Aftonbladet har rapporterat om.

Bostadsrätten hade då sålts via auktion hos Kronofogden, alltså som egendom som har utmätts. Man hade då värderat lägenheten och hållit visning, men missat den döde mannen.

LÄS MER:Man hittades död i lägenhet – efter Kronofogdens visningar

DN har pratat med mannens dotter som inte hade träffat sin pappa på många år. Hon fick beskedet om hans bortgång i augusti – lägenheten visades i maj och såldes i juni – och ifrågasätter hur besökare i lägenheten missade att han låg avliden i bostaden.

ANNONS

– Det är väldigt märkligt hur allt det här hanterats från myndigheternas sida. Jag förstår fortfarande inte vad det är som egentligen har hänt. Jag tänkte på honom tidigare i år, och undrade om han var vid liv. Men i dag förstår jag ju att han låg där död, säger hon till tidningen.

Kronofogden: Ingår inte i rutinerna

Frida Karlsson, sektionschef på Kronofogden, säger att man generellt försöker få kontakt med ägare till bostadsrätter som ska utmätas genom att att ringa, kontakta eller besöka arbetsgivare eller knacka på i hemmet. Enligt henne ingår det inte i Kronofogdens rutiner att göra mer än så för att få tag i personen.

– Vi förutsätter inte per automatik att personen inte är vid liv om de inte öppnar dörren eller svarar i telefon, om vi inte har fått några andra indikationer.

Även om det rör sig om en äldre person som inte svarar eller öppnar?

– Ja.

Hon vill dock inte kommentera det enskilda fallet.

– Vi kan inte gå in på det enskilda ärendet och det har med personens integritet att göra. Det är inte bara i det här fallet utan det gäller alla ärenden.

Polisen: Misstänker inte brott

Olle Karlström, ansvarigt befäl för gruppen som utreder dödsfall och försvinnanden i Göteborg, säger till GP att man inte misstänker något brott i nuläget.

ANNONS

Det är ännu oklart vad som har orsakat mannens död.

ANNONS