Helene Odenjung (L) kallade till extrainsatt möte med anledning av kaoset efter grundskolvalet.
Helene Odenjung (L) kallade till extrainsatt möte med anledning av kaoset efter grundskolvalet. Bild: Jonas Lindstedt

Krismöte efter kaoset kring skolvalet: "Måste rättas till snabbt”

Efter kaoset kring skolvalet i Göteborg kallades förvaltningsledningen under torsdagen till ett krismöte med grundskolenämndens gruppledare. Där framkom att över 1 500 elever inte har fått något av sina fem möjliga val – och att paviljonger föreslås lösa de akuta behoven.
– Det här måste rättas till snabbt, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).

ANNONS

På torsdagen kunde GP berätta att hundratals vårdnadshavare, efter besked om oönskade skolplaceringar långt från hemmet, överklagat besluten hos Göteborgs grundskoleförvaltning.

– Det här slår helt galet, det är ett fullständigt haveri, sa föräldern Fredrik Färm, vars nioårige son placerats i en skola dit han har lång resväg – helt utan tidigare klasskamrater.

LÄS MER:Massiv kritik mot skolvalet i Göteborg: "Fullständigt haveri"

Under fredagen fortsatte exempel från förtvivlade föräldrar att strömma in. Redan på torsdagen bjöd Helene Odenjung (L), kommunalråd med ansvar för skolfrågor i Göteborgs kommun, in till ett extrainkallat krismöte med anledning av det akuta läget.

Med på mötet fanns partiernas gruppledare i skolnämnden och företrädare för Göteborgs grundskoleförvaltning.

ANNONS

Över 1500 familjer fick inte sitt val

– Eftersom vi har fått så mycket frågor från föräldrar var det viktigt att alla partier i nämnden fick en genomgång om hur det ser ut, säger Helene Odenjung.

Under mötet framkom att så många som 13 procent av totalt 12 000 barn inte har fått något enda av sina önskemål tillgodosedda. Det innebär att över 1 500 familjer har erbjudits en skolplacering som de inte har haft med bland sina maximalt fem val.

– Det har blivit ett väldigt olyckligt misstag i det nya systemet. Jag förstod ganska snabbt att något inte stod rätt till efter reaktioner från förkrossade föräldrar som vittnade om absurda placeringar, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka, skolpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Jessica Blixt (D) var med på krismötet med grundskoleförvaltningen.
Jessica Blixt (D) var med på krismötet med grundskoleförvaltningen. Bild: Lars Kérla

Jessica Blixt, skolpolitisk talesperson för Demokraterna, är främst upprörd över hur närhetsprincipen har hanterats i det nya digitala antagningssystemet.

– Det är förfärligt. Nu har de lovat att rätta till det, men de placeringar som redan är gjorda är gynnande och går inte att ändra, även om man kan överklaga, säger hon.

"Överklaga och begär skolbyte"

Helene Odenjung har full förståelse för att kaoset lett till besvikelse och frustration.

– Här är det viktigt att de överklagar och begär skolbyte. Först då kan förvaltningen göra korrigeringar, säger hon.

Hon anser vidare att den fågelvägsmetod som ligger till grund för avståndsmätningen lett till orimliga restider för många barn.

ANNONS

– Det borde det absolut gå att lägga in den faktiska skolvägen i systemet istället för den absoluta, säger Odenjung.

LÄS MER: Straffa inte skärgårdsborna – de har också resurskrävande behov

Efter det två timmar långa krismötet hade ett antal beslut fattats.

En internkommission tillsättas för att utreda varför årets grundskoleval blev som det blev, men även se till att det inte upprepas. Dessutom kommer man se över om paviljonger kan lösa de akuta problemen.

– Är det paviljonger som krävs på vissa ställen måste man se över det. Det är inte rimligt bo i en del av staden och gå i skolan i en annan, säger Jessica Blixt (D).

"Kommer fly Göteborg"

Helene Odenjung säger också att antalet skolplatser kommer att utökas på vissa ställen.

– Det jobbar förvaltningen med dygnet runt. De har uppdraget att lösa situationen. Att vi har brist på skolor i några områden är ett faktum som blir ännu tydligare nu när vi tagit över skolan från SDN, säger hon.

Viktoria Tryggvadottir Rolkas (S) öppnar för att på sikt riva upp det aktiva skolvalet.
Viktoria Tryggvadottir Rolkas (S) öppnar för att på sikt riva upp det aktiva skolvalet. Bild: Socialdemokraterna

Viktoria Tryggvadottir Rolkas (S) ingång på mötet gick inte heller att missuppfatta.

– Det är familjer som just nu har ett stort stresspåslag. Det här måste rättas till snabbt. Det kommer jag att driva på, säger hon.

ANNONS

Både Viktoria Tryggvadottir Rolka och Jessica Blixt öppnar för att på sikt riva upp det aktiva skolvalet.

– Vi har inte råd att förlora fler medborgare till kranskommunerna. Man kommer fly Göteborg på grund av nedskärningar i förskola och skola – och nu detta, säger Jessica Blixt.

LÄS MER: Stor vattenläcka på Svartedalsskolan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS