Kraftig explosion på parkering i Landvetter

En bil exploderade på en parkering i ett bostadsområde i Landvetter. I samband med smällen ska flera bilar ha börjat brinna. Polisens bombgrupp skickades till platsen och händelsen utreds nu som mordförsök.
– I det som har framkommit hittills så kan vi se kopplingar till kriminell verksamhet, säger Anna Göransson vid polisen.

ANNONS
|

Vid halv åtta-tiden under fredagsmorgonen larmades räddningstjänst till en parkering vid i ett bostadsområde i Landvetter efter att flera bilar fattat eld. Det visade sig att en av bilarna exploderat. Polisens bombtekniker skickades till platsen.

– Det har varit en kraftig detonation. Det är en bil som är kraftig demolerad och ytterligare en skadad, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen.

Polisen utreder händelsen som mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse. Bland annat tittar man på en eventuell hotbild mot bilägaren. Polisen har också gått upp i en så kallad särskild händelse med anledning av explosionen vilket innebär att en stab med olika kompetenser leder utredningen.

ANNONS

– I det som har framkommit hittills så kan vi se kopplingar till kriminell verksamhet. Men mer än så kan jag inte gå in på det just nu, säger Anna Göransson.

LÄS MER:Bilexplosion kan ha koppling till tidigare sprängmedelsbeslag

Ingen ska ha skadats

Explosionen har skett mitt i ett bostadsområde och flera bostäder ligger precis intill parkeringen. Bland annat ska ett fönster till ett radhus i närheten lossnat i samband med smällen. Men ingen ska ha evakuerats och det finns i nuläget inga uppgifter om personskador.

– Jag har inga uppgifter om att någon person befunnit sig i närheten av explosionen eller i omedelbara fara. Men det är naturligtvis en allvarlig händelse, att det sker en kraftig detonation i ett bostadsområde, på en parkering där många har sina bilar i en tid när många rör sig, säger Anna Göransson.

"Skakade i hela huset"

Dag Malmberg är en av dem som bor i området.

– Det small till rejält och skakade i hela huset. Jag trodde först att de hade sprängt ett berg i samband med ett bygge eller något, sen såg jag kraftig rök från ett annat håll och då ringde jag 112 direkt.

Han beskriver det som att smällen hördes i hela Landvetter.

– Jag tänkte att det är nog inte någon bensintank som smällt, utan det var en sådan kraftig explosion. När jag kom dit var jag chockad över hur lite det var kvar av bilen. Det låg bara små bitar överallt, säger Dag Malmberg.

ANNONS

Totalt larmades åtta enheter från räddningstjänsten till platsen innan branden kunde släckas. Platsen har spärrats av och trafiken in till området har stoppats. Polisen har skickat flera patruller till platsen som kommer fortsätta med utredningsarbetet under dagen.

Flera patruller är även på plats i trygghetsskapande syfte.

– I nuläget finns det ingen anledning till oro för boende i området, säger Anna Göransson.

Polisen har tagit två bilar i beslag efter explosionen och de kommer att bärgas från platsen under fredagen.

Härryda kommun har också sammankallat sin krisgrupp, Posomgruppen, som människor kan vända sig till vid Kulturhuset i Landvetter.

Polisen kommer också ha ett mobilt poliskontor uppställt i anslutning till brottsplatsen fram till klockan 22 på fredagen dit människor kan vända sig och lämna eventuella tips eller iakttagelser.

LÄS MER:Oro bland boende i Landvetter

ANNONS