Oro bland boende i Landvetter

Boende i Landvetter väcktes av kraftig explosion på fredagsmorgonen som enligt polisen kan ha koppling till kriminell verksamhet.
– Jag tror det här var ett attentat, men jag hoppas att jag har fel, säger Dag Malmberg.

ANNONS
|

Det var strax efter klockan sju på fredagsmorgonens som de boende i centrala Landvetter väcktes av en kraftig smäll. Fönsterrutorna på bostäderna skallrade, berättar boende i området.

– Jag tänkte att det var bygget borta vid Willys, det nya bostadshuset som de bygger där. Men jag hörde inga sirener som det brukar vara vid byggen, berättar Dag Malmberg.

När han tittade ut från sin balkong såg han hur en enorm kolsvart rökpelare låg ovanför det intilliggande radhusområdet. Då förstod han att det inte rörde sig om någon sprängning i samband med bostadsbygget.

– Då ringer jag 112 direkt och säger "nu får ni komma, det har hänt något".

ANNONS

Vid brottsplatsen hade flera Landvetterbor samlats, som möttes av en totaldemolerad bil som knappt var igenkännbar, en suv som sprängts omkull av detonationen och hamnat på taket och ytterligare bilar med bortsprängda rutor.

– Jag tror det här var ett attentat, men jag hoppas att jag har fel. Jag hoppas att jag får äta upp de här orden, säger Dag Malmberg.

LÄS MER:Bilexplosion kan ha koppling till tidigare sprängmedelsbeslag

Utanför parets gamla hus

Uno och Kerstin Wictorsson står utanför brottsplatsens avspärrningar. De blickar ner över bombteknikerna som håller på att undersöka det demolerade fordonet.

– De är vår gamla länga. Vi hade vårt garage där, säger Kerstin Wictorsson.

Uni Wictorsson fyller på:

– Vi bodde i huset bortanför i den första längan. Jag tycker det är fruktansvärt, säger Uno Wictorsson.

Paret bor numera 200 meter från bostadsområdet. Likt många andra boende väcktes de av den kraftiga explosionen.

– Jag tänker att det måste ha varit en bomb. Den flyger ju inte och lägger sig på taket utan vidare, säger Uno Wictorsson.

Händelsen får paret att känna oro för sina barnbarn som bor i grannorten Hindås.

– Vad är det för framtid som väntar dem? Det är faktiskt ganska otäckt när man ser den här typen av brottslighet, konstaterar Uno Wictorsson.

ANNONS

"Engångsföreteelse"

Sven-Olof Een bor en halv kilometer från brottsplatsen. Nu står han utanför avspärrningar tillsammans med sin hund och tittar på när polisen utför den tekniska undersökningen.

Precis som många andra väcktes han av den kraftiga smällen på morgonen.

– Jag flög upp ur sängen och sprang ner för trapporna för att kolla varmvattenberedaren och gasolgrillen, men det var ingenting.

Vad tänkte du när du fick reda på att det var en explosion nedanför backen här?

– Det är väl någon i ett gäng som inte har skött sig, som tagit egna steg eller inte har betalat in i rätt tid. På något sätt har man vant sig vid eländet. Man bara konstaterar att det är så.

– Men jag är övertygad om att rättssamhället som tar tid på sig så småningom kommer ikapp. Det här är någon sorts engångsföreteelse, det är jag helt säker på.

LÄS MER:Kraftig explosion på parkering i Landvetter

ANNONS