Klassiska fartyget ska gå mellan kustpärlorna

Under nationaldagen firade besättningen på fartyget Eriksberg genom att hedra en göteborgare som efter över 100 år av frånvaro har återvänt till sin skapelseplats. I sommar ska hon åter skeppa nyfikna gäster genom den västsvenska skärgården.

ANNONS
|

Det var 1910 som ångbåten Eriksberg byggdes i just Eriksberg mekaniska verkstad som transportfartyg. Kort därpå lämnade hon Göteborgs hamn för att transportera militärenheter genom landet. De senaste 50 åren har hon under namnet M/S Sandö varit stationerad i Karlsborg och trafikerat Göta kanal.

Nu har hon efter en 100 år lång frånvaro återvänt till Göteborg och från och med denna sommar ska hon få nya uppgifter, något som Göteborg Direkt tidigare rapporterat om. Nu är det Bohuslinjen som tar över verksamheten och i söndags inledde man båtens nya kapitel genom att byta hennes namn till Eriksberg. Namngivningsceremonin inträffade mer eller mindre av en slump under samma vecka som Göteborg också fyllde 400 år .

ANNONS

– Vi anlände i Göteborg förra veckan i tisdags och kände att det blev perfekt för att fixa i ordning festen tills på söndag, säger Eduard Enhager, delägare och redare för Eriksberg.

Ett hundratal båtintresserade personer dök upp för att bevittna båtens omdöpning. Den nya skepparen Dan Fors underhöll gästerna med dragspel och sin alldeles egna låt som han har tillägnat båten. Festen blev en succé menar han.

– Champagneflaskan gick på första försöket. Det är ett känt problem inom sjöfarten att flaskan inte går att krossa vid första försöket. Jag tar det som ett gott omen, säger han.

LÄS MER:Därför är det brist på båtmotorer

LÄS MER:Låt skärgårdens förskolor leva!

Ska trafikera skärgården

Det är inte länge som Eriksberg ska vara kvar i staden där hon en gång byggdes. Med start den 27:e juni ska hon för första gången färdas på havets vågor, i den bohuslänska skärgården. Dagsturerna kommer den ena dagen gå mellan Marstrand och Lysekil, med stopp vid Gullholmen. Från Lysekil åker båten förbi Smögen på vägen till Grebbestad den andra dagen.

– Hon ska vara med och visa upp den vackra skärgården för våra gäster som förhoppningsvis får en oförglömlig upplevelse, säger Eduard Enhager.

Men inte bara passagerarna har något att se fram emot.

– Det är väldigt roligt att köra en 111 år gammal båt. Bland sjömän finns det ett väldigt starkt historieintresse, säger Dan Fors.

ANNONS

Efter turerna i skärgården går båten även att boka för privata ändamål.

– Det kan vara företagsevent, konferenser, bröllop eller räkfrossa. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp, säger Eduard Enhager.

LÄS MER:Hon berättar om karantän-ön i Göteborgs skärgård

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS