Barnunderlaget för vår ö är nedåtgående, skriver insändarna.
Barnunderlaget för vår ö är nedåtgående, skriver insändarna. Bild: Robin Aron

Låt skärgårdens förskolor leva!

Förskoleförvaltningens syn på budget och ekonomi hotar att slå sönder skärgårdsbarnens rätt till en likvärdig förskola, skriver pedagoger och anställda på Donsö förskola.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Det är med stor oro och bestörtning vi på Donsö förskola Töttefällevägen ser vad som sker när konsekvenserna av beslut ligger långt från beslutsfattarna.

Vi är en välfungerande skärgårdsförskola som under flera år har arbetat upp en verksamhet som vi är stolta över. Förskoleförvaltningen har dock nu beslutat att införa prestationsbudget. Detta i en period då barnunderlaget för vår ö är nedåtgående.

Vi anser att detta sätt att se på budget och ekonomi är kortsiktigt och förödande för skärgårdens förskoleverksamhet! Det hotar att slå sönder skärgårdsbarnens rätt till en likvärdig förskola.

Omställningen är en långsam process som sker mitt i en pandemi. Vi går redan på knäna och försöker solidariskt och lojalt, hela tiden sätta barnen i första rummet.

ANNONS

Vi mejlade politiker på förskoleförvaltningen och fick bara svar av Demokraternas Jessica Blixt. Hon skrev att södra skärgården är en glesbygd med andra förutsättningar. De ska tillsammans med Socialdemokraterna lägga ett yrkande om att få ha kvar en anslagsfinansierad resursfördelningsmodell. Men det kanske redan är försent för vår del.

Så, ni som bestämmer: Hjälp oss! Vi på Donsö förskola brinner för att Göteborgs södra skärgård ska fortsätta att vara ett levande och bra samhälle att leva och bo, för små och stora.

Alla pedagoger och anställda på Donsö förskola.

LÄS MER: Besparingarna tar död på skärgården

LÄS MER:Förskollärare i Göteborg tvingas byta förskola – kostar för mycket

LÄS MER:Här finns bästa förskolorna – enligt föräldrarna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS