Hampus Magnusson (M) konstaterar att restaurangnäringen behöver stöttning efter pandemin, inte minst som vi gått in i en lågkonjunktur.
Hampus Magnusson (M) konstaterar att restaurangnäringen behöver stöttning efter pandemin, inte minst som vi gått in i en lågkonjunktur. Bild: Thomas Johansson

Klart: Uteserveringarna får vara kvar över vintern

Restaurangerna i Göteborg får chansen att ha kvar sina uteserveringar under vintern. Det beslutade kommunfullmäktige på torsdagen.
– Det är ingen stor åtgärd, men den kan göra stor skillnad för företag som kämpar varje dag för att få ekonomin att gå ihop, säger Hampus Magnusson (M).

ANNONS
|

Under pandemin hade Göteborgs restaurangägare chansen att ha kvar uteserveringarna under vintern, för att stötta en utsatt bransch. Återhämtningen hade inte hunnit särskilt långt innan konjunkturen föll kraftigt. Nu väntar en ny kall och prövande vinter för branschen.

Hampus Magnusson konstaterar att staden varit tidigt ute under pandemin och att det är läge att göra samma sak igen.

– Det är ingen stor åtgärd från stadens sida och den innebär ingen utgift för kommunen, säger han.

Centerpartiets gruppledare Emmyly Bönfors säger att det är viktigt att Göteborg är en öppen och tillåtande stad.

– Det har varit tuffa år för besöksnäringen och alla vet hur viktig den är för stadens attraktionskraft och för att skapa jobb, inte minst för unga och utrikesfödda.

ANNONS

”Det blir mysigare”

Patrik Höstmad (D) trycker också på hur tufft det är för restaurangbranschen.

– Det är höjda energipriser, det är höjda råvarupriser – de får inte ihop det. Och det handlar om småföretagare som investerat hela sitt liv i det här. Det är också något som gör att det blir mysigare och trevligare i staden, säger han.

Det ordinarie tillståndet för uteserveringarna gäller fram till den 31 oktober och förslaget att låta dem stå kvar under vintern har tagits fram i all hast. Blerta Hoti (S) tycker att det gått för fort.

– Vi ska göra vad vi kan för att stödja de här sektorerna och vi är positiva till att se över reglerna, men det kräver en bättre planering. Synd att högerstyret slänger ut ett förslag så sent utan beredning. Det är inte seriöst, säger hon.

”Socialistisk byråkrati”

Hampus Magnusson (M) tycker inte att det är något problem att det gått fort, samma sak gjordes trots allt under pandemin.

– Nu känner vi igen vänstersidan. Nu är den socialistiska byråkratin tillbaka, säger han.

Miljöpartiet argumenterade också emot förslaget. Gruppledare Karin Pleijel tycker att det i och för sig är bra med uteserveringar, som en del i ett levande centrum där människor kan röra sig.

ANNONS

– Uteserveringar hör hemma i den bilden, men det är höga energipriser, vi måste spara energi.

Vänsterpartiet är än mer kritiskt till att öppna för uteserveringar under vintern och gruppledaren Daniel Bernmar kallade det hela ”ett beställningsjobb från näringslivet”, som de borgerliga partierna tillsammans med SD och D levererade. Han konstaterar att de inte rycker ut lika snabbt för att hjälpa alla grupper.

– För bara några dagar sedan röstande ni ned att inflationssäkra försörjningsstödet. Är det några som går på knäna och vänder på pengarna, så är det de som går på försörjningsstöd, säger han.

Hampus Magnusson (M) kontrar.

– Det är inget beställningsjobb. Vi har lyssnat på företagens vädjan. Men jag förstår att ni som har kommunistiska rötter inte gör det.

Med minsta möjliga marginal – 41 röster mot 40 – beslutade kommunfullmäktige att öppna för uteserveringar under vintern, utan avgift fram till nyår.

LÄS MER:Alliansen vill fortsätta med uteservering under vintern

LÄS MER:Centerpartiet lämnar förhandlingarna om makten i Göteborg

ANNONS