Centerpartiet lämnar förhandlingarna om makten i Göteborg

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade förhandlat klart en hel budget med Centerpartiet.
Men på måndagen valde plötsligt C att lämna förhandlingarna för ett maktskifte i Göteborg.
– Vi är naturligtvis lite förvånade, säger Jonas Attenius (S).

ANNONS
|

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet har spruckit. På måndagen meddelande Centerpartiet att man väljer att lämna förhandlingarna.

– Jag tycker att det har varit konstruktiva samtal, inte minst har Jonas Attenius (S gruppledare) visat ett lyhört ledarskap, säger Centerpartiets gruppledare Emmyly Bönfors.

Vad föll det på?

– Politiskt står vi ganska långt ifrån varandra. Det är egentligen en helhetsbedömning som gör att vi väljer att lämna, säger Emmyly Bönfors.

Sedan valet 2018 har Göteborgs styrts av alliansen, som fortfarande är intakt i Göteborg. Men efter valet valde Centerpartiet att lämna samarbetet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

ANNONS

Bönfors har tidigare sagt att Centerpartiet gärna hade fortsatt med det, men att förutsättningar saknades eftersom partierna skulle bli beroende av Sverigedemokraterna.

Men betyder det här att ni börjar förhandla med alliansen igen?

– Vi kommer behöva överväga våra andra förhandlingsmöjligheter. Det är för tidigt att säga hur det kommer att utvecklas, säger Emmyly Bönfors.

Karin Pleijel (MP), Daniel Bernmar (V) och Jonas Attenius (S) på måndagens pressträff om förhandlingarna.
Karin Pleijel (MP), Daniel Bernmar (V) och Jonas Attenius (S) på måndagens pressträff om förhandlingarna. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Rödgröna går vidare ändå

På måndagseftermiddagen höll S, V och MP en gemensam presskonferens. Beskedet var då att partierna kommer att gå vidare på egen hand och försöka bilda ett gemensamt minoritetsstyre.

Varför sprack det?

– Vi är naturligtvis lite förvånade. Vi hade kommit så långt och förhandlat i en konstruktiv anda. Den frågan får du faktiskt ställa till Centerpartiet, säger Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius.

De fyra partierna hade förhandlat fram en gemensam budget. Dessutom var det klart att Centerpartiet skulle få det tunga ansvaret för stadsbyggnadsfrågorna i stadens nya styre.

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar menar att dörren till Centerpartiet fortsatt står öppen. Samma gäller för alla andra partier utom Sverigedemokraterna.

– Det är Centerpartiet som har stängt dörren, vill de öppna den så är dem välkomna att göra det. Vill andra partier öppna dörren till förhandlingsrummet så kan de göra det också, säger han.

ANNONS

Öppnar för ett hängavtal

Att partierna redan har förhandlat fram en gemensam politik öppnar för andra samarbetsformer. Enligt Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel skulle de kunna komma överens om ett slags hängavtal med Centerpartiet.

– Man kan hitta majoritet på olika sätt. Det tycker jag göteborgarna är värda inför den skakiga ekonomiska tid vi har framför oss, säger hon.

Exakt vad ett sådant hängavtal skulle innebära är i nuläget oklart.

– Jag vill inte gå in i detalj, men det är ett alternativ som man borde fundera på. Framförallt är det Centerpartiet som borde fundera på det, säger Jonas Attenius.

Den senaste tiden har det förhandlats bakom stängda dörrar om vilka som ska styra Göteborg de kommande åren. Här Jonas Attenius (S) och Karin Pleijel (MP).
Den senaste tiden har det förhandlats bakom stängda dörrar om vilka som ska styra Göteborg de kommande åren. Här Jonas Attenius (S) och Karin Pleijel (MP). Bild: Filip Powidzki Casserblad

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har totalt 40 av 81 mandat i kommunfullmäktige. Det innebär att om de tre rödgröna partierna går vidare och bildar ett gemensamt styre så kommer de att sakna majoritet.

– Nu är vi den största konstellationen i fullmäktige och det kan räcka, men det är stabilare att ha en majoritet bakom sig.

Är ni färdigförhandlade nu?

– Nej, vi får sätta oss ner nu. Det är naturligtvis så att Centerpartiet har haft ett stort inflytande på den budget som vi har förhandlat fram. Beroende på den här frågan om hängavtal så kan den behöva modifieras.

ANNONS

LÄS MER:Centerpartiet lämnar alliansen i Göteborg

LÄS MER:Axel Josefson: ”Det blir nog en återgång till kaffevagnar”

LÄS MER:Nytt styre i Göteborg tar tid: ”Finns knäckfrågor”

Mandatfördelningen i Göteborg

  • Moderaterna: 15 mandat
  • Centerpartiet: 3 mandat
  • Liberalerna: 5 mandat
  • Kristdemokraterna: 4 mandat
  • Socialdemokraterna: 22 mandat
  • Vänsterpartiet: 13 mandat
  • Miljöpartiet: 5 mandat
  • Sverigedemokraterna: 9 mandat
  • Demokraterna: 5 mandat

Totalt: 81 mandat

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS