Den nya moskén i ljusa färger blir traditionell men ändå anpassad till svensk byggnation.
Den nya moskén i ljusa färger blir traditionell men ändå anpassad till svensk byggnation.

Klart för moskébygge på Hisingen

ANNONS
|

Ahmed Al-Mofty, ordförande för Sveriges Muslimska Stiftelse, skrev på kontraktet med företaget AF Bygg i går.

De har kämpat i många år för att få en egen moskébyggnad.

- Första problemet var bygglovet, sedan finansieringen och att hitta rätt firma. Det har varit mycket jobb, men nu ser vi ljuset i tunneln, säger Ahmed Al-Mofty som varit aktiv i förberedelserna i tio år.

En svensk moské

ANNONS

En svensk arkitekt har utformat moskén i ljusa färger och med gallerfönster på fasaderna och taket. Det är en traditionell moskébyggnad, men anpassad till svensk byggnation.

- Det blir en svensk moské. Att få en moské med minaret i Göteborg betyder mycket för oss, säger Ahmed Al-Mofty.

Det ska ta fjorton månader att uppföra moskén. I mitten av maj nästa år hoppas muslimer kunna samlas för bön där. I dag möts de i en källarlokal.

- Det blir ett stort lyft för oss att kunna be på marken tydligt och synligt för alla. Samtidigt kommer det att bli ett integrationscenter. Moskén, som får plats för cirka 1 200 personer av båda könen, kommer att vara öppen för alla, säger Ahmed Al-Mofty och tillägger:

- Alla är välkomna. Det känns skönt.

Fick lån från Saudiarabien

ANNONS

De har försökt få statliga och privata lån.

- Men det var svårt så vi sökte bidrag utomlands, precis som man kan söka bidrag till olika projekt hos Sida. Vi gjorde en ansökan till Saudiarabien och den accepterades, säger Ahmed Al-Mofty.

Moskén beräknas kosta 67 miljoner kronor.

Det finns cirka 50 000 muslimer i Göteborg, enligt Ahmed Al-Mofty. Av dessa är uppskattningsvis 10 000 praktiserande muslimer.

ANNONS