Kärraskolan smyckas med konst

En lastbil kommer lastad med konst till Kärraskolan. Eleverna som tar emot de fem skulpturerna ger konstnären Eva Zethraeus godkänt.

ANNONS

– "Granen" som glittrar är finast, den skulle jag vilja ha hemma, säger Amanda Ekström, tio år.

Göteborgskeramikern Eva Zethraeus är en av tre konstnärer som fått i uppdrag av Göteborgs stads lokalförvaltning att utsmycka ny- och ombyggda Kärraskolan, som blir helt klar nästa höst. Stora delar av den gamla skolan är riven, den del som sparats sitter ihop med nybygget. Till nybyggnationen på totalt 6 500 kvadratmeter kopplas en förskola för 140 barn ihop med en skola för 800 elever till och med årskurs 9.

Tema vatten

En ny entréhall, med stora glaspartier och breda sittvänliga trappor, är själva navet i den nya Kärraskolan. Och det är platsen utanför som Eva Zethraeus har fått till uppdrag att utsmycka.

ANNONS

– Platsen är rund och avskild med granitbänkar och temat från beställaren skulle vara vatten utan att ha vatten inkopplat, säger Eva Zethraeus.

Verket har hon döpt till Under vattenytan. Den består av fem stora skulpturer som ska monteras i en ring.

– Jag ville göra något som förändras under dagen, Glasmosaik som skriftar med ljuset och som speglar himlen, lite som ett kalejdoskop. Det är viktigt att barn tidigt får en relation till konst, och här får de känna, sitta och springa runt.

Känna och provsitta

Eleverna som är med när skulpturerna lastas av vill gärna känna och provsitta. Det får de.

– Oj, den här var ju jättestor och den är väldigt skön att sitta på, säger Linnea Rosvall, 5 år.

– Den här känns len men på andra sidan känns det lite mjöligt, konstaterar Oskar Källsbo Brodin, 10 år, lite undrande och får svar direkt av konstnären:

– Det mjöliga är rester av fogen, det ska jag tvätta bort nu när jag monterar skulpturerna.

Eva Zethraeus är lite spänd inför barnens respons och reaktioner. Men barnens omdömen är enbart positiva.

– Jag är glad att ni tycker om skulpturerna, det är ju er de är gjorda till, bollar hon tillbaka.

ANNONS

Tål både kyla och sol

Skulpturerna har en kärna av frigolit som övertäckts med betong och tusentals mosaikbitar i svart, olika blå nyanser och spegelmosaik. Mosaik som ska tåla både kyla och sol.

Mosaik är ett nytt material för Eva Zethraeus, som är känd för sina organiskt formade objekt i porslinslera, oftast inspirerad av naturen, som koraller och andra växter och djur.

– Men jag har alltid velat jobba med mosaik och i den här skulpturgruppen är det den fantastiska konstnären Niki de Saint Phalle som har inspirerat mig med sina färger och bulliga former - och det har jag kombinerat med mitt eget arbete. Skapandet har tagit omkring ett år och jag har haft väldig roligt och lärt mig mycket under hela den processen.

ANNONS