Julklappsvagnen tillbaka igen

I år kunde Stadsmissionen åter igen ge sig ut på Göteborgs spårvägar för att samla ihop julklappar till barnfamiljer som lever i fattigdom. I det soliga vintervädret körde en över 100 år gammal spårvagn runt och mötte upp människor som gett sig ut för att lämna julklappar och presentkort till behövande.

ANNONS
|

Den första julklappsvagnen rullade på Göteborgs gator redan 1914, en tradition som Göteborgs Stadsmission tillsammans med Spårvägssällskapet Ringlinien valde att återuppta 2015. 2020 fick insamlingen bli digital men i år valde man att ge sig ut på spårvägarna igen.

– Det finns egentligen flera syften till att vi gör detta men den största är att vi vill uppmärksamma den ekonomiska utsattheten som många familjer lever i idag för att kunna hjälpa dem. Familjerna har det svårt alla månader men julen blir en extra tuff period. Förra året hade vi cirka 800 familjer vi hjälpte med julklappar, kläder och mat, men i år är det hela 1000 familjer, säger Catarina Dunghed, Socialchef på Göteborgs Stadsmission.

ANNONS

På spårvagnen fanns både personal från stadsmissionen och välkända ansikten som i år var med som ambassadörer för julklappsinsamlingen. Bland annat journalisten och programledaren Harald Treutiger som dagen till ära fått agera julgran.

– Jag hade nog tänkt att det skulle vara ett mer riggat pr-jippo så jag blev glatt överraskad att det dykt upp vanliga familjer som varit med sina barn på leksaksbutiker och pratat med dem om att kunna ge presenter till någon som inte har det lika bra ställt, säger han.

Barnrådet fick skriva önskelista

Med på vagnen fanns också representanter från Stadsmissionens barnråd. Barnrådet, som består av barn mellan 8-13 år har varit med och tagit fram en önskelista på julklappar som barn kan tänkas vilja ha och är med och arbetar för barns rättigheter.

– Det känns skönt att kunna hjälpa andra som har det jobbigt. Jag hoppas att alla får julklappar. Vi har valt lite olika leksaker beroende på ålder. Dockor och gosedjur och så, säger barnrådets representant Naya Mohammed, 11 år.

På varje hållplats mötte julklappsvagnen upp massor med engagerade privatpersoner och företag som ville överlämna julklappar och presentkort. En av dessa var Marie Nordin, lärare på Askimsskolan.

– Mina elever i förstaklass har samlat ihop pant för 1270 kronor som vi köpt julklappar för. Samtidigt har vi jobbat med temat eq, emotionell intelligens, och pratat om empati och utsatta barn. Barnen har varit väldigt engagerade och knackat dörr för att kunna ordna julklappar till behövande, säger hon.

ANNONS

Digitala julklappsbutiken

Stadsmissionen har också en digital julklappsbutik för alla som ville, men inte hade möjlighet att ta sig till julklappsvagnen. Den finns att hitta här:

https://www.stadsmissionen.org/julbutik/

LÄS MER:Hit kan de hemlösa vända sig för en varm sovplats i kylan

ANNONS