Jagades av räv i centrala Göteborg – med bebis i sele

Under sin dagliga morgonpromenad i Änggårdsbergen blev Filip Manneby jagad av en räv. Med sig hade han sin fyra månader gamla bebis.
– Jag gick baklänges i tio minuter men den sprang efter mig överallt, säger Filip Manneby.

ANNONS
|

När Filip Manneby under söndagsmorgonen var ute på sin dagliga morgonpromenad i Änggårdsbergen, nära Lilla Änggården, fick han oväntat sällskap. Filip skulle just sätta på en ljudbok när han i ögonvrån skymtade en räv på nära håll, något han aldrig sett i området förr.

Fascinationen växlade till olust när han märkte att räven inte tänkte ge sig av. Dessutom bar Filip sin fyra månader gamla bebis Fred, som sov sig igenom händelsen.

LÄS MER:Skattepengarna bör gå till konst för insekter

– Den följde efter och kom närmare och närmare. Jag gick baklänges i tio minuter men den sprang efter mig överallt, säger Filip Manneby.

Han beväpnade sig då med en pinne som han viftade mot räven när den kom för nära.

ANNONS

– Det var som att den psykade mig. Jag tänkte ”ska du inte vara rädd för mig?”.

Räven verkade inte det minsta rädd utan kliade sig istället lätt bakom örat innan den fortsatte förföljelsen. Till slut var det Filip Manneby som fick lägga benen på ryggen och lämna skogen.

LÄS MER:Åtta ställen i Västsverige där man kan titta på djur

– Jag tänker på min systers kompis som brukar lägga sig i skogen för att vila – det hade jag inte velat göra om jag visste att det springer runt en tokig räv.

Räv i storstadsområde inget ovanligt

Räven är ett av de djur som ställt om till det urbana samhället och gynnas av närhet till mänsklig aktivitet, menar Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götaland. Hon tycker att Filip Manneby verkar ha agerat föredömligt vid mötet med räven.

– Det är klokt att avvakta och se om djuret ger sig iväg. När den inte gjorde det så valde han för stunden att ta en annan promenadstig. Man kan gott ge djuren några försök att sköta sig, säger Nelly Grönberg.

Enligt henne behöver man inte oroa sig för rabies, eftersom det inte finns i Sverige. Däremot kan rävar bära på skabb, något som är lätt att upptäcka: de är ofta magra, har mindre päls och ser lite tilltufsade ut.

ANNONS

– Förmodligen kommer inte detta hända igen. Blir det ett långvarigt problem så att folk inte kan gå där för att räven ständigt trakasserar folk får man kontakta kommunen och se om de ska agera på något sätt, säger Nelly Grönberg.

LÄS MER:Troféjakt på elefant igång efter virusstopp

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS