"Jag tog fram en kniv för att ta mitt liv"

Han misstänks ha knivmördat Alexandra Mezher, 22, men kan inte förklara varför. – Jag har inte mått bra på sistone, jag tog fram en kniv för att ta mitt liv, säger mannen i förhör.

ANNONS

På måndagen åtalades en ung man för mordet på Alexandra Mezher. Den 25 januari i år mördades hon på sitt arbete på ett HVB-hem i Mölndal. Den nu åtalade mannen har inte kunnat berätta varför han knivhögg den unga kvinnan.

– Han kan varken erkänna eller förneka, säger hans advokat Claes Kennedy.

Enligt advokaten ska den mordåtalade mannen ha sagt allt han kommer ihåg.

– Det han minns är att han skulle begå självmord, det är det han kommer ihåg, säger Claes Kennedy.

Det finns därför inget motiv till mordet.

I förhör berättar han att han mått dåligt den senaste tiden.

ANNONS

– Jag har inte mått bra på sistone, jag tog fram en kniv för att ta mitt liv, säger han.

Mannen får i förhör frågan om det funnits någon osämja mellan honom och Alexandra.

– Jag ogillar ingen, det är på grund av hur jag mår, svarar han.

Han säger själv att han inte kommer ihåg vad han gjort.

Det sista han minns är blod och en kniv.

– Jag kommer bara ihåg att jag... Det var blod, och att jag hade kniv.

Han återkommer flera gånger till att han försökte ta sitt liv.

– Ja, alltså då, jag hade kniv, jag tog kniven, jag minns att jag hade, tog kniven för att jag skulle ta livet av mig, och det har hände flera gånger då, och man har sett att jag hade kniv och liksom att jag skulle göra liksom, skada mig själv, säger han i ett förhör.

Men i stället skadade han Alexandra.

– Polisen talade om för mig att jag gjorde... Använde den mot någon annan.

Flera gånger säger han att han bara minns det som polisen berättat för honom.

– Jag kommer inte ihåg alls någonting just den dagen. Jag kommer ihåg bara att jag hade en kniv och det är ni som har berättat vad som har hänt och det är ni som bör... Det är ni som nämnde namnet och repeterade några gånger men jag kommer inte ihåg vad som har hänt då. Jag kan, jag har inget minne av det och jag kan inte heller säga att jag har gjort eller jag har inte gjort det.

ANNONS

I ett förhör mot slutet av utredningen har han börjat minnas lite från händelsen. Han kan bland annat berätta om hur andra boende på hemmet håller fast honom. Han berättade då att han skrek. "Släpp mig, släpp mig". "Jag ska ta livet av mig". Han fick svaret: "men varför ska du ta livet av dig och varför ska du försöka. Du har ju redan mördat någon annan".

Samtidigt säger han att han inte nekar till mordet.

– Jag nekar inte om man säger att "du har dödat" men jag kommer inte ihåg.

I ett annat förhör säger han:

– Jag förnekar inte att jag har mördat den tjejen men jag har hatat livet och när en människa börjar hata livet så är man benägen att göra allt. Det som jag tänker på hela tiden och försöker att minnas är att "hur hon kom in, om hon höll mig och försökte att rädda mig eller hur jag dödade henne". Det tänker jag hela tiden och jag har svårt att minnas.

Mot slutet kommer dock något som kan tolkas som ett erkännande.

– Jo jag tog kniven och jag mådde inte bra och jag skadade Alexandra att jag stack kniven på... Jag vet att det är jag som har använt kniven och skadade henne och jag försökte skada mig själv men dom andra ungdomarna stoppade mig.

ANNONS

Han berättar att Alexandra då sprang därifrån.

Kniven ska han ha hittat i köket på boendet dagen innan.

– Det var dagen innan då när jag hittade kniven och försökte skada mig själv. Och jag fick inte hjälp för att det var djävulen som visade mig att jag skulle göra så. Och jag fick inte hjälp, säger han i förhör.

Under polisutredningen har man försökt att få fram den exakta åldern på den åtalade mannen. Enligt hans egna uppgifter ska han vara 15 år, något som man också skriver i stämningsansökan. Migrationsverket värderar honom dock till 18 år. Hans ålder har betydelse när det kommer till att avgöra vilket straff han kan komma att dömas till vid en rättegång.

ANNONS