Prideparaden 2018, när det även var Europride, slog rekord med över 25 000 personer som var med och tågade.
Prideparaden 2018, när det även var Europride, slog rekord med över 25 000 personer som var med och tågade. Bild: Petter Trens

Inför prideparaden: "Känner oss trygga med säkerheten"

På lördag är det dags för prideparad, bara veckor efter att en docka med prideflagga hängdes under Tranemo Pride. Manifestationen i Göteborg följs av särskilt uttagna poliser, men det ska inte finnas något specifikt hot mot eventet.
– Men vi arbetar alltid utifrån en generell hotbild under alla evenemang, säger Jonas Bergqvist, polisinsatschef.

ANNONS
|

Under onsdagen startade festivalen West Pride i Göteborg, och under lördagen hålls den årliga paraden på stadens gator.

– Paraden är ju en manifestation för mänskliga rättigheter där det finns plats för både glädje och allvar, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsledare vid West Pride.

För några veckor sedan arrangerades Pride även i Tranemo, där en docka hängdes upp i ett träd i centrala orten. Dockan hade en regnbågsflagga, en skylt med ordet "pedofil" och en snara runt halsen.

Arrangören såg det som en skrämseltaktik men även ett mordhot i och med hängningen. West Pride, som anordnar festivalen i Göteborg, fördömde också handlingen.

ANNONS

Läs mer: Docka med prideflagga hängdes upp i träd

Men händelsen eller andra yttre faktorer ska inte påverka säkerheten under West Prides parad i Göteborg på lördag, enligt Emma Gunterberg Sachs.

– Vi känner oss trygga med säkerheten, vi har ett gediget arbete både internt och externt och ett väldigt bra samarbete med polisen, säger hon.

Emma Gunterberg Sachs.
Emma Gunterberg Sachs. Bild: Karin Kennergren

Hur förbereder ni er?

– Vi tittar på bland annat programpunkter som kan tänkas väcka olika känslor hos olika delar av befolkningen eller där politiker deltar, och ökar säkerheten kring de programpunkterna.

Har tidigare parader och pride-evenemang utsatts för attacker?

– Ja, det har förekommit. Glåpord har skrikits mot paraddeltagare, säger Emma Gunterberg Sachs som även poängterar att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen har visat sig flera gånger.

Läs även: RFSL ställer in Almedalen – efter nazisthot

– Vi polisanmäler allt som sker och tillkallar polis så fort som möjligt om något händer. Det handlar om att alltid bevaka och vara alert.

Märker man som deltagare under festivalen eller paraden att något pågår kan man kontakta personal med säkerhetsväst eller uniformerad polis.

– Det syns vilka som arbetar, det är bara att vända sig till närmaste person, säger Emma Gunterberg Sachs.

ANNONS

"Ingen specifik hotbild"

Jonas Bergqvist, polisinsatschef under lördagens parad, berättar att polisen inte rustar för något särskilt hot.

– Prideparaden på lördag har ingen specifik hotbild mot sig, men vi arbetar alltid utifrån en generell hotbild under alla evenemang, säger han.

Polisen har en kommendering speciellt för paraden, alltså en speciell ledning och ett särskilt personaluttag med olika funktioner som exempelvis avstängning av trafiken och ordningshållning.

Hur många poliser som kommer att arbeta speciellt med paraden är inte officiellt.

– Men vi är väl anpassade för uppgiften. Skulle något dyka upp tror jag att vi kan hantera det på ett vettigt vis. Jag har inga farhågor utan känner mig trygg i mina planer och resurser, säger Jonas Bergqvist.

Jonas Bergqvist har jobbat som insatschef under flera av Göteborgs Kulturkalas. Här förberedde han sig inför Kulturkalaset 2016.
Jonas Bergqvist har jobbat som insatschef under flera av Göteborgs Kulturkalas. Här förberedde han sig inför Kulturkalaset 2016. Bild: Arkivbild
ANNONS