Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En regnbågsflagga på femmans spårvagn under West Pride.  Bild: Robin Aron
En regnbågsflagga på femmans spårvagn under West Pride. Bild: Robin Aron

Docka med prideflagga hängdes upp i träd

Under pridefestivalen i Tranemo hängdes en människoliknande docka med en regnbågsflagga upp i ett träd med en snara runt halsen. Under måndagen började den årliga flaggningen i Göteborg inför West pride. Även här ser man allvarligt på händelsen.
– Det kan oroa besökare till vår festival också, säger Emma Gunterberg Sachs vid West pride.

Det var för drygt en vecka sedan som Tranemo Pride arrangerades. Under festivalens sista dagar hängdes en docka upp i ett träd i centrala Tranemo med en snara runt halsen. På dockan fanns en regnbågsflagga och en skylt med ordet pedofil skrivet i stora bokstäver.

– De som ligger bakom det här vill uppenbarligen skrämma oss, de lyckades också med det på ett lite nytt sätt med den här dockan. Det är ett uppenbart mordhot, de vill se oss dingla, säger Stina Nilss ordförande i RFSL Sjuhärad och projektledare för Tranemo pride.

Hon förklarar att HBTQ-rörelsen i dag är vana vid hot, bland annat hade banderoller med orden "krossa homolobbyn" satts upp runt om i Tranemo bara dagar innan. Dockan beskriver Stina Nilss som snäppet värre.

– I efterhand var vi väldigt skärrade. Men samtidigt är det vad de vill. Vi kommer naturligtvis fortsätta samlas och arrangera festivalen.

Kan inte backa tillbaka

Händelsen polisanmäldes. En anmälan som snabbt lades ner i brist på bevis, trots att man vet vilka som ligger bakom, enligt Stina Nilss.

– Vi har en bra dialog med polis, men det räcker inte längre. Jag pratar mycket med demokrati-och hatbrottsgruppen, de har jag jättebra dialog med. Men alla fall läggs ner, trots att jag tycker att man borde hitta ip-adresser till de som lägger upp det på nätet, säger hon.

Stina Nilss berättar att man fått mycket stöd från omgivningen, både lokalt i Tranemo och från hela landet. Att inte arrangera en pride ser hon inte som ett alternativ.

– Pride är en liten del av det ganska stora arbetet vi gör i HBTQ-rörelsen, men det här är den mest synliga manifestationen för mänskliga rättigheter som vi gör. Hot har alltid funnits, hot kommer alltid finnas i någon form, men som det politiska läget ser ut nu är det inte rätt läge att krypa tillbaka i garderoben.

Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsledare vid West pride, är inne på samma spår. Hon menar att händelser som denna visar tydligt varför pridefestivaler finns och behövs, men påpekar samtidigt att det är viktigt att alltid arbeta aktivt mot homofobi. I år har West pride bland annat tagit fram en självhjälpsterapi som ska motverkar homo-, bi- och transfobi.

Emma Gunterberg Sachs är verksamhetsledare för West pride. . Bild: Karin Kennergren/Pressbild
Emma Gunterberg Sachs är verksamhetsledare för West pride. . Bild: Karin Kennergren/Pressbild

– Vi tror inte att vi kommer kunna omvandla de värsta nazisterna, men det är för dem som ligger på gränsen och som kan arbeta med sina egna fobier, säger Emma Gunterberg Sachs.

"Obehagligt och olustigt"

Under måndagen vajade regnbågsflaggorna runt om i Göteborg – en årlig tradition inför West Pride. Även i Göteborg ser man på händelsen i Tranemo med obehag och fasar över hur det kan påverka festivalens besökare.

– Gällande säkerhet så känner vi oss trygga, vi har en väl fungerande säkerhetsfunktion och bra samarbete med polis. Men det är väldigt obehagligt och olustigt och det kan oroa besökare till vår festival också, säger Emma Gunterberg Sachs.

Under åren har hon varit med om olika attacker mot festivalen, men menar att man har ett bra säkerhetsarbete.

– Det känns inte som en förhöjd hotbild på grund av det här, även om det är väldigt obehagligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.