Såhär såg visionen ut för FOMO när planerna var aktuella första gången.
Såhär såg visionen ut för FOMO när planerna var aktuella första gången. Bild: Okidoki Arkitekter

Hotellplanerna bakom Handels kan bli verklighet

Första gången Avenyfamiljen ville bygga hotell bakom Handelshögskolan drogs planerna tillbaka. Men en ny ansökan har nu fått grönt ljus av kommunen.
– Ett spännande förslag som tillför något som inte finns i området nu, säger Hampus Magnusson (M).

ANNONS
|

I februari 2019 presenterade Avenyfamiljen planerna för hotellet FOMO, en 16 våningar hög byggnad placerad ovanför SEB:s gamla bankkontor på Sprängkullsgatan. Då hoppades Avenyfamiljen ha byggnaden klar redan 2021. Det ändrades sedan till 2025. När det senare blev tydligt att planerna skulle få svårt att gå igenom i byggnadsnämnden avbröts projektet.

LÄS MER:16 våningar högt hotell kan byggas bakom Handels

LÄS MER:Tidsplanen för jättehotellet vid Skanstorget spricker

LÄS MER:Planerna på 16 våningar högt hotell i Haga skrotas

Men ett nytt försök att bygga FOMO gjordes, där höjder och volymer var mer flytande. Och då blev det till slut grönt ljus från byggnadsnämnden, som nyligen gav projektet ett positivt planbesked.

– Det är ett omfattande och komplext projekt med många knäckfrågor som kräver vidare utredning. Men hotell är en funktion som saknas i den här delen av staden. Vi bedömer att det här därför kan stärka stadslivet, säger Nina Storsveen, projektledare på stadsbyggnadskontoret.

ANNONS

Flera riksintressen

En förutsättning som gör projektet extra komplext är hotellets placering. FOMO hamnar i ett område som klassas som ”riksintresse Stenstaden” men som även gränsar till riksintressena Haga och Norra Guldheden. Det innebär att kommunen också måste ha länsstyrelsens godkännande för att planerna ska kunna bli verklighet.

– En kommande detaljplan måste studera och beakta värdena inom alla de tre riksintresseområdena, säger Nina Storsveen.

Det är oklart vilken höjd som ett hotell skulle kunna ha. Sådant kommer hanteras när detaljplanen tas fram. Husets form och gestaltning kommer också behöva avgöras genom någon form av arkitekttävling. Att hotellplanerna nu är mer flytande i form och volym är anledningen att stadsbyggnadskontoret nu bedömer att de är genomförbara, enligt stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant.

Stadsbygnadsdirektör Henrik Kant.
Stadsbygnadsdirektör Henrik Kant. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

– Det förra förslaget togs tillbaka av sökande då vi hade tagit fram ett negativt planbesked på grund av den höjd och volym som sökande ville ha. I den här ansökan har man varit mer flexibel, säger han.

Mer liv och rörelse

Banklokalerna ska inrymma ett restaurangkluster och blir en sockel för hotellbyggnaden som placeras ovanpå. Stadsbyggnadskontoret menar att området kan vara ganska otryggt nattetid och att hotell och restauranger skapar mer liv och rörelse under fler av dygnets timmar, vilket ska bidra till ökad trygghet.

ANNONS

Samtliga partier utom Demokraterna valde att rösta för ett positivt planbesked. Hampus Magnusson (M) är byggnadsnämndens ordförande.

– Det här är något som vi kommer att bevaka och göra till en riktigt fin byggnad, en märkesbyggnad för Göteborg. Men hur högt och stort det kan bli kommer att få prövas väldigt noggrant.

LÄS MER:Oklart om tidsplanen för nya jättehotellet

Alla tjänstemän och politiker som GP pratar med menar att projektet både kommer vara omfattande och mycket komplext. Bara Demokraternas Martin Wannholt menar att komplexiteten är så stor att det inte bör genomföras.

– Vi är rätt förundrade att det här kommer fram. Att ge sig in i ett så komplicerat ärende, med liten sannolikhet att bli något som kan gå igenom, då är det rakare att säga nej. Det får väl finnas någon gräns för hur mycket vi kan rucka på miljö och kulturmiljö. Någonstans måste man sätta ner foten, säger han.

Johan Zandin (V) tror ändå att slutresultatet kan vara värt det.

– Jag kan hålla med om att detta är en svår plats att bygga på men det är också en väldigt speciell plats, som inte riktigt kommit till sin rätt än. Jag tror göteborgarna kommer att uppskatta detta om det blir bra.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS