Hon har bott ett år utan utsikt

I ett år har Wallenstams hyresgäster på Dahlströmsgatan i Majorna tvingats leva med förtäckta fönster och balkonger. Efter en misslyckad fasadrenovering och mögelskador har flera boende tvingats flytta till evakueringslägenheter.

ANNONS
|

På Godhemsberget finns Majornas största obebyggda område. Förutom duvslag tronar ett ensamt bostadskvarter med närmare 250 lägenheter som ägs av Wallenstam. En bra dag kan hyresgästerna se ända till Vinga fyr.

Men sedan förra sommaren har utsikten varit skymd av byggnadsställningar och skydd. Bakgrunden är en misslyckad fasadrenovering 2015. Sedan dess har vatten trängt in i fasaden, vilket har orsakat mögelskador.

Flyttade på grund av mögel

Ia Salomonsson har bott i huset i snart fyra år. Under en period i vintras tvingades hon flytta till en evakueringslägenhet på grund av problemen.

– Jag hade jättehuvudvärk när jag var hemma. Jag trodde först att det berodde på att min säng var gammal. Sen åkte jag hem till mamma och sov där och kände "vad skönt, jag kan öppna ögonen och gå upp pigg". Jag mejlade Wallenstam i slutet på januari och sa att jag måste flytta. Då fick jag en evakueringslägenhet här uppe, säger hon.

ANNONS

Under våren åtgärdade Wallenstam problemen i hennes lägenhet. Men fönstren längs ena sidan är fortfarande täckta av byggnadsställningar och skydd som skymmer utsikten.

– Det här har suttit uppe i ett år. I början hade de plast. I april bytte de till nät efter att det kom in en insändare i GP där det stod att folk flera hundra meter härifrån vaknade av att plasten slog när det blåste, säger Ia Salomonsson som berättar att ställningarna även orsakar andra bekymmer.

– Jag får inte in något ljus. Och ställningarna sitter fast i väggen. Så det dundrar när det blåser. Jag kan inte heller lämna fönster öppna när jag går hemifrån. Jag är ensamstående med två barn – det känns inte så säkert att vem som helst kan klättra upp och komma in.

Hyresreduktion under en period

Under tiden plasten satt uppe erbjöd Wallenstam en hyresreducering med sex procent.

– Men när de bytte till nät tog de bort hyresreduceringen helt utan att informera om det. Tror de att jag använder min balkong nu? Tror de att jag vill sitta och dricka ett glas vin på kvällen när jag har byggjobbare som springer utanför – eller att jag vill sitta och titta på de här stålstängerna? säger Ia Salomonsson.

ANNONS

Hon efterlyser också tydligare information från Wallenstam om problemen.

– De borde säga att vi har mögel och upplysa folk om att man kan få vissa symptom. Det tycker jag är humant. Men de har bara sagt att de har vissa fuktproblem i fasaden. Vi har inte hört något om när det ska blir klart heller, bara att de har fått bygglov av kommunen och att det börjar till hösten.

– Jag fick ganska snabb hjälp för att jag ropade högt. Men jag har varit hemma hos en äldre dam som bodde med de här värmeelementen och hade det jättevarmt, 28-29 grader förra sommaren. Det var hemskt. Det gäller att göra sin röst hörd för att få hjälp. Det är så tråkigt att det ska vara så. Att det inte är samma hjälp till alla.

Arbetet klart våren 2018

Enligt Anders Hellgård, förvaltningschef på Wallenstam kommer arbetet med fasaden att återupptas efter sommaren och beräknas vara klart under våren 2018. Han säger att dröjsmålet beror på att det har varit svårt att ta reda på orsaken till problemet.

– Vi har tagit in experter för att utreda vad felet är. Men tyvärr har de inte kunna ge ett entydigt svar.

– Det här är jättebeklagligt. Vi önskar verkligen inte att de boende ska bli av med sin utsikt. Samtidigt kände vi oss tvungna att vidta nödvändiga åtgärder för att det inte skulle bli större skador.

ANNONS

Han säger att Wallenstam har försökt informera samtliga boende, men pratat mer med de som har drabbats av mögel.

– Vi har haft öppna informationsträffar på gården och bjudit in alla hyresgäster. Sen har vi pratat specifikt med de som har haft skador. Men det är tråkigt att höra att det fortfarande finns de som inte är nöjda, säger han.

Anders Hellgård tillbakavisar uppgifterna om att hyresreduktionen ska ha försvunnit.

– Det stämmer inte. Det ska vara samma hyresreduktion för de som har ställningen utanför fönstret. Har man inte det får man höra av sig, säger han.

Enligt Hyresgästföreningen har flera missnöjda medlemmar hört av sig till dem, men ingen har velat driva ärendet vidare juridiskt.

ANNONS