Hissen där femårige Nima dog borde inte ha gått igenom besiktningen

Nima, 5, dog i hissolyckan i Johanneberg i slutet av maj. Den aktuella hissen moderniserades 2015 – men borde aldrig ha gått igenom besiktningen, enligt P4 Göteborg.
Besiktningsföretaget Dekra vill inte svara på radiokanalens frågor om händelsen.

ANNONS
|

Hissen i lägenhetshuset i Johanneberg moderniserades 2015. Då installerades bland annat en korg och schaktdörrar, enligt besiktningsprotokollet som P4 Göteborg tagit del av.

Besiktningsföretaget Dekra bedömde att hissen erbjöd betryggade säkerhet. Samtidigt var avståndet mellan hissens båda dörrar, där femårige Nima klämdes, upp till 19 centimeter stort. Det är större än de EU-standarder som gällde såväl vid renoveringen som nu, enligt P4 Göteborg.

Uppfyllde inte EU-standard

Kraven säger att det inte ska vara möjligt för ett klot med en diameter på 15 centimeter att få plats mellan hissdörrarna. Är utrymmet bredare kan hissen godkännas ändå, om det till exempel finns skyddsplåtar eller sensorer på plats – men inte heller det fanns 2015 eller vid tidpunkten för olyckan. Först efter olyckan har hyresvärden Familjebostäder åtgärdat bristerna.

ANNONS

Besiktningsbolaget Dekras vd vill inte svara på frågor om den aktuella hissen av ”opartiskhet- och sekretesskäl”, enligt P4 Göteborg. I ett generellt svar till radiokanalen uppger han att besiktningar baseras på de regelverk som gäller vid tiden för kontrollen.

Regelverket ska skärpas

Tidigare i september fattade regeringen beslut om att regelverket för äldre hissar ska skärpas, med tydligare krav för att barn inte ska kunna fastna mellan hisskorgens dörr och schaktdörren.

– Givetvis så underströk den mycket tragiska olyckan angelägenheten att komma fram snabbt med detta. Det stärkte min övertygelse att detta är viktigt att prioritera, sade bostadsminister Andreas Carlson (KD) då.

LÄS MER:Nima dog i hissolyckan – mamman berättar om saknaden

LÄS MER:Efter Nimas död - nu skärps reglerna för äldre hissar

LÄS MER:William behöver ett nytt hjärta – Nima gav fem barn ett nytt liv

ANNONS