Här sätts nytt världsrekord i whiskyprovning.
Här sätts nytt världsrekord i whiskyprovning. Bild: Meli Petersson Ellafi

Här sätts nytt världsrekord i whiskyprovning

2283 personer var med och slog världsrekord i whiskyprovning på Svenska Mässan. Därmed slogs det gamla rekordet med 31 personer.

ANNONS
|

2283 deltagare genomförde en whiskyprovning samtidigt på lördagseftermiddagen, slog nytt världsrekord och kommer därmed att få ett omnämnande i Guinness Rekordbok. Varje deltagare utlovades också att få ett diplom mejlat till sig.

2500 personer hade anmält sig till lördagens begivenheten på öl- och whiskymässan på Svenska mässan och de flesta av dem var på plats för att vara med och smaka på tre olika sorters whisky.

Köerna till den 3000 kvadratmeter stora lokalen är långa. Innan deltagarna kommer in får var och en nummerlapp som visar vilken av de 50 olika grupperna de ska höra till.

Deltar för sin väns skull

Toni Cabrera från Kinna och Isac Stefansson från Laholm väntar på sina kompisar utanför lokalen.

ANNONS

– Jag gillar egentligen inte whisky, säger Toni Cabrera. Men jag är med för min väns skull och hoppas det blir rekord.

Isac Stefansson älskar whisky.

– Vi måste slå rekord i dag, säger han och berättar att det är frivilligt om man vill spotta ut eller svälja vid provningen.

– Jag sväljer, säger han.

Domaren från Guinness Rekordbok, Sofia Greenacre har kommit från London till Göteborg övervaka att allt görs enligt regelboken.
Domaren från Guinness Rekordbok, Sofia Greenacre har kommit från London till Göteborg övervaka att allt görs enligt regelboken. Bild: Meli Petersson Ellafi

Tydliga regler

Inne i hallen är de stimmigt och varmt. Två stora bildskärmar visar vad som händer från scenen där David Kringlund från Nigab är konferencier. Med sig på scenen har han företrädare från den skotska whiskytillverkaren som ska fylla glasen. Här finns också domaren från Guinness Rekordbok, Sofia Greenacre med.

Hon bor i London, men har sin familj i Göteborg och har kommit hit för att se till att allt går rätt till under världsrekordförsöket. Det finns tydliga regler som måste hållas för att det ska räknas.

– Alla måste smaka på alla tre sorterna och de måste hällas över från plastsnapsglasen till de riktiga glasen för att det ska räknas.

Bild: Meli Petersson Ellafi

Sniffas och smakas

På borden vid de 50 separata avdelningarna står snapsglasen färdigupphällda. Vid varje grupp finns två personer som ska vara behjälpliga under provningen.

Strax före klockan 15 stängs dörrarna och själva provningen kan börja.

ANNONS

Det sniffas och smakas från glasen under tiden som deltagarna får lära sig lite om tillverkningsproceduren av whisky. Sofia Greenacre lämnar scenen och går runt bland borden. Hon övervakar noggrant vad som sker.

40 minuter senare har Göteborg skrivit in sig med ett nytt rekord i Guinness Rekordbok.

Det tidigare rekordet togs i Gent i Belgien 2009, då med 2252 deltagare.

Fakta: Öl och whiskymässan

Det är sjätte året i rad som öl- och whiskymässan arrangeras på Svenska Mässan

190 utställare varav 82 med öl, 45 utställare med whisky samt 43 utställare med övrig sprit (rom, gin, vodka, likör m m).

Antal besökare på mässan förväntas bli 24 000.

ANNONS