Här rullar julklappsvagnen genom Göteborg

Glögg, pepparkakor och massor av julklappar att skänka. På lördagen var det återigen dags för Stadsmissionens julklappsvagn att ta sig runt stan och samla in paket och presentkort till behövande barnfamiljer och ensamstående. På hållplatser runtom i Göteborg samlades människor för att lämna sina gåvor göra december lite varmare.

ANNONS
|

Det blev några strålande soliga timmar av julglädje när den traditionsenliga julklappsvagnen rullade genom Göteborg under lördagen. Med ombord fanns en rad välkända profiler, och ute på hållplatserna väntade givmilda göteborgare redo med klappar att skänka till dem som behöver det mest.

Första gången julklappsvagnen körde på Göteborgs gator var redan 1914. 2015 bestämde sig Spårvägssällskapet Ringlinien och Stadsmissionen för att dra igång traditionen igen. På lördagen var det dags för årets insamling, den femte i ordningen sedan nystarten.

Bland de bekanta ansiktena fanns bland andra fotbollslegendaren Lotta Schelin, före detta hockeyspelaren Anders Broström, och alla fyra medlemmar i Arvingarna.

ANNONS

Trångt kring julklappssäckarna

Fotbollsexperten Pontus Kåmark hade klätt upp sig dagen till ära och fick snällt hålla sig till de öppna delarna av spårvagnen. Snögubbekostymen var nämligen för bred för att han skulle ta sig genom dörren in till sittbänkarna.

– Det har varit en fantastisk uppslutning under dagen, verkligen hjärtlig stämning. Det är människor som verkligen bryr sig om andra som gör sig möda och besvär att komma hit och lämna paket. Det är fint att se, säger Pontus Kåmark.

Vid Linnéplatsen blev det trångt kring julklappssäckarna när spårvagnen stannade till. Många passade på att avnjuta en kopp glögg, äta skumtomtar och ta en bild tillsammans med kändisarna när de hade lämnat sina gåvor. Kim Svensson hade tagit med sina barn Morrisette och Ollie, som glatt lämnade sina bidrag till julklappssäckarna och fick varsin pepparkaka som tack.

Ollie och Morissette Svensson fick pepparkakor som tack när de lämnat sina paket.
Ollie och Morissette Svensson fick pepparkakor som tack när de lämnat sina paket. Bild: Anders Ylander

"Tomten kommer inte till alla – om inte vi hjälper till"

– Paketen är till dem som inte har julklappar, förklarar femåriga Morrisette Svensson.

– Jag tycker inte att julen bara ska handla om att barnen får en massa saker och inte tänker på någon annan. Förhoppningsvis kommer de ihåg att vi var här idag och blir kanske lite mer medvetna om att inte alla har det lika bra som dem, säger hennes mamma, Kim Svensson.

ANNONS

Vid Sankt Sigfrids Plan några stopp senare väntade en kör med en bred repertoar av jullåtar när julklappsvagnen anlände. På plats var också Ulrika Tryggveson, redo med en hel skottkärra full av klappar.

– Jag är här på uppdrag av två företag och Örgryteföreningen. Vi är med och bidrar eftersom vi har möjlighet till det. Tomten kommer inte till alla – om inte vi hjälper till, såklart, säger hon.

Jocke och Sigge Persson, 8 respektive 5, hade kommit för att lämna paket tillsammans med Donny Kerold och Frida Persson.
Jocke och Sigge Persson, 8 respektive 5, hade kommit för att lämna paket tillsammans med Donny Kerold och Frida Persson. Bild: Anders Ylander

Var med för första gången

Donny Kerold och Frida, Sigge och Jocke Persson hade också kommit för att bidra.

– Det är första gången vi är här, vi har inte vetat om det förut. Men jag hörde dem prata om det på radion och då kände vi att vi ville komma hit, säger Frida Persson.

8-årige Jocke berättar vad som fanns i paketen som några andra barn i Göteborg ska få till jul:

– Vi har köpt pennor. Och ett presentkort!

ANNONS