Katerina Ingenlath från Räddningsmissionen tar en titt på klappar som skänkts i jullådan på Gothia Towers.
Katerina Ingenlath från Räddningsmissionen tar en titt på klappar som skänkts i jullådan på Gothia Towers. Bild: Stefan Berg

Här kan du skänka julklappar till familjer som behöver dem

Tusentals barn och ungdomar i Göteborg får varje år julklappar genom Räddningsmissionen. I år går dock insamlingen trögare än vanligt på grund av pandemin. De ansvariga hoppas att digitala gåvor ska bli lösningen.

ANNONS
|

Alla som vill kan lägga en julklapp i insamlingslådan som står i lobbyn till hotell Gothia Towers.

– Vi brukar få in 5 000–7 000 julklappar varje år. Vi jobbar med personer som har svårt att ordna jul för hela familjen, våldsutsatta kvinnor och socioekonomiskt utsatta familjer. De presenter som inte går till familjer i våra egna verksamheter fördelas av en förening som vi samarbetar med. Så att julklappen hamnar hos någon som önskar sig den, säger Katerina Ingenlath som är insamlings- och kommunikationschef på Räddningsmissionen.

Hon tillägger:

– Det är ett jättestort tryck nu. En väldigt stor andel av samtalen till vår växel handlar om julklappar. Pandemin har slagit lite osynligt mot många familjer.

ANNONS

LÄS MER:Lillemor och Cecilia hittade vänskapen i volontärprojektet

Vad är det för klappar som skänks?

– Vi brukar få jättemånga barnleksaker. Man låter barnen välja när man är ute och handlar. Det kan vara lego, pussel, dockor, bilar, klassiska leksaker för mindre barn. Sedan jobbar vi också med familjer med äldre barn, som kanske behöver andra saker. Då brukar vi be om presentkort till större varuhus så att mottagaren själv kan välja.

En stor del av gåvorna är klassiska leksaker för mindre barn.
En stor del av gåvorna är klassiska leksaker för mindre barn. Bild: Stefan Berg

Hur går det med insamlingen i år?

– Det är annorlunda än tidigare år. Folk går inte ut och handlar på samma sätt och det betyder att inflödet av julklappar är inte vad det brukar vara. Vi tror inte att göteborgarna är mindre engagerade än förr, men vi behöver kommunicera hur man kan skänka digitalt. Kanske med digitala värdecheckar eller leksaker som köps online, något slags samarbete med butiker. Vi har precis haft ett möte om det.

LÄS MER:Målet: 20 000 frukostar till hemlösa i Göteborg

Vad har pandemin betytt för era andra verksamheter?

– Behoven försvinner inte. Vi håller öppet så att människor kan duscha, tvätta sina kläder, äta varm mat, få hjälp med myndighetskontakter.

– Samtidigt har vi samtal med smittskyddet om hur vi ska anpassa oss. Vi tar in mindre grupper på våra kaféer, besökarna får stanna kortare tid och sitta med avstånd. Våra soppmässor hålls utomhus. Vi serverar fortfarande mellan 160 och 180 frukostar varje dag, säger Katerina Ingenlath.

ANNONS

Julklappsinsamlingen pågår fram till 15 december.

LÄS MER:Lyser upp hela Stenungsund med sina juleljus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS