Här kan du grilla i Göteborgsområdet

Saknar du en egen grill eller en uteplats och är sugen på lite grillhäng?
I Göteborgsområdet finns ett stort antal grillplatser där du kan grilla på ett säkert sätt när grillsäsongen drar igång. GP listar alla platser.

ANNONS
|

Sommaren har smugit sig fram och likaså grillsuget hos många. Bor man i en lägenhet i stan kan man ibland fundera på vad som gäller om man vill grilla. Och även om det inte finns någon lag om att man inte får grilla på balkongen så kan det finnas andra bestämmelser beroende på hur och var man bor.

Det finns andra enkla lösningar för dig som saknar en grill eller en plats att grilla på – nämligen en hel del fasta grillplatser i Göteborgsområdet. Men det finns en del saker att ha i åtanke när du grillar.

Håll koll på brandrisken

Du får i regel grilla i naturen och göra upp eld under säkra förhållanden. Men det är viktigt att komma ihåg att välja en plats där det inte finns någon risk för att elden sprider sig eller skadar vegetation och mark.

ANNONS

Är det varmt och torrt ute så finns det en ökad risk för att det kan börja brinna. Hur hög brandrisken är kan man se på olika sätt, till exempel via appar eller olika hemsidor så som SMHI.

Peter Södergren på Räddningstjänsten Storgöteborg.
Peter Södergren på Räddningstjänsten Storgöteborg. Bild: Privat

”Tänk på att alltid kontrollera om det är eldningsförbud där du är innan du grillar, ibland är det förbjudet att grilla överhuvudtaget. Se till så att du grillar på avsedda platser där risken för spridning är liten och ha alltid tillgång till vatten ifall du skulle behöva släcka”, skriver Peter Södergren på räddningstjänsten Storgöteborg till GP i ett mejl.

Fasta grillplatser

I Göteborgsområdet finns en hel del fasta grillplatser där man enkelt kan grilla, antingen med medtagen engångsgrill eller så finns grill på plats. Grillplatserna är belägna främst vid badplatser men även i en del parker.

Men det finns vissa saker att tänka på även här, som att inte ställa engångsgrillen på gräset om det är torrt. Var vaksam över hur underlaget ser ut – grus och sand är att föredra.

”Tänk på att inte elda på klippor eller berg. Risken är att värmen kan orsaka sprickor och missfärgningar i berget vilket förstör vår natur.” skriver Peter Södergren till GP.

När man väl grillat färdigt ska man vänta innan man slänger engångsgrillen i soptunnan. I de flesta parker samt på badplatser finns det särskilda kärl som är avsedda för att slänga engångsgrillen. Saknas kärlen ska man ändå undvika att slänga engångsgrillen i soptunnan eftersom det finns en risk att det kan starta en brand.

ANNONS

”Låt engångsgrillen svalna efter du har använt den. Sen kan du hälla vatten på den och vänta i ca 10 minuter.” skriver Peter Södergren.

Brandrisken är som störst när det är varmt, torrt och blåsigt. Då är det även lättare att man tappar kontrollen över elden. Råder det eldningsförbud ska man inte grilla alls i naturen.

Här finns grillplatser i Göteborg

Alla platser i listan är avsedda för grillning. På vissa av de finns en grill, på andra finns ställ där du kan slänga engångsgrillen.

Badplatser

Fiskebäck badplats

Ganlet badplats

Smithska Udden badplats

Näset badplats

Askim badplats

Hovås badplats

Stora Amundön badplats

Billdals badplats

Lindås

Hästevik badplats

Sillvik badplats

Lillebybadet badplats

Surtesjön badplats

Mölnesjön badplats

Härlanda tjärn

Delsjön

Bergsjöbadet

Styrsö Bratten

Styrsö Uttervik

Parker och övriga mötesplatser

Röda Sten Pannhuset

Keillers park

Ramberget utsiktsplats

Färjenäsparken

Kvibergs kyrkogård, Lars Kaggsgatan vid grinden

Slottsskogen, runt om i parken

Johannebergskyrkan, Viktor Rydbergsgatan

Källa: Göteborgs stad

LÄS MER:Grilla på balkongen – så fungerar det

LÄS MER:Krögarna tipsar om sina bästa uteserveringar i Göteborg 2023

LÄS MER:Tips på elva unika semesterboenden att hyra i sommar

ANNONS