Här är flest kända göteborgare begravda

När du besöker en grav på Östra och Västra kyrkogården, håll utkik, för kanske ligger det en känd göteborgare i graven bredvid, för där är flest begravda.

ANNONS
|

I Göteborg finns det 36 kyrkogårdar med 118 000 gravar. Östra kyrkogården har drygt 17 700 gravplatser, men ännu fler har Västra kyrkogården som ligger på Sannaplan med närmare 29 000 gravar, vilket är flest i Göteborg.

På Östra kyrkogården ligger Norden största gravplats som ligger på en allmän kyrkogård med 250 kvadratmeter. I detta mausoleum vilar medlemmar ur familjen Seaton som bland annat Arthur, Maria, Eleonor och Nils Ankarcrona och George Seaton. Det var den sistnämnde som lät bygga detta mausoleum till minne av sin pappa Arthur. Mausoleet var klart 1914 och kostade då 1,5 miljoner att bygga, vilket är cirka mellan 60 och 70 miljoner kronor omräknat i dagens penningvärde.

ANNONS

Inne i gravplatsen finns det fyra små rum som är klädda i guldmosaik. Där inne står åtta kistor. George Seaton var grosshandlare och tillhörde den engelska adeln och växte upp på Aspenäs herrgård i Lerum. De enda som får lov att gå in i mausoleet är släktingar till familjen.

LÄS MER:Väcker sjömännen till liv på kyrkogården

Här är flest ”kändisar” begravda

På kyrkogårdar runt om i Göteborg ligger många kända göteborgare begravda, som har påverkat folk i Sverige och i världen, på olika sätt. Enligt Christer Mellqvist, som håller i kyrkogårdsvandringar på Östra, Stampen och Örgryte gamla kyrkogård, ligger flest kända begravda på Östra och Västra kyrkogården.

– De äldre kända gravarna ligger på Östra, och de som är i nutid på Västra, säger Christer Mellqvist.

Christer Mellqvist guidar runt intresserade bland gravarna på bland annat Östra kyrkogården.
Christer Mellqvist guidar runt intresserade bland gravarna på bland annat Östra kyrkogården. Bild: Birgitta Löwing Kiser

Frigga Carlberg som var med och bidrog till att kvinnor fick rösträtt ligger på Östra, precis som journalisten och programledare Ulf Thorén, skådespelaren Lena Brogren, känd från bland annat Hedebyborna, Tuppen, Albert & Herbert och Saltön, och redarfamiljen Broström. Även affärsmannen August Röhss är begravd här, han donerade stora belopp till bland annat Röhsska museet, tidigare Röhsska konstslöjdmuseet, Göteborgs museum och Stadsbiblioteket. Samma med Ivar Arosenius som ligger bakom barnboken ”Kattresan”.

När Christer Mellqvist håller sina vandringar på Östra – är besökarna allra mest nyfikna på var just kända personer är begravda berättar han. Den som lockar allra flest är Karin Boyes grav. Men även författaren och skalden Viktor Rydbergs grav vill de se, precis som familjen Seatons.

ANNONS

LÄS MER:Här hamnar de döda som ingen anhörig bryr sig om

Intresset har ökat för kyrkogårdsvandringar

Mellqvist som jobbade på Östra kyrkogården i 40 år som bland annat driftchef, har hållit i guidade kyrkogårdsvandringar sedan 1980-talet. Först var det skolklasser, men även turistföreningar och pensionärsföreningar guidar han.

– Intresset för kyrkogårdsvandringar har ökat, innan pandemin hade vi stående vandringar för allmänheten.

På Västra kyrkogården på Sannaplan ligger också många kändisar. De har gått bort mer i nutid, där ligger bland annat fotbollsspelaren Gunnar Gren begravd precis som musikern Björn Afzelius, skådespelaren Lasse Brandeby och proffsboxaren Ingemar "Ingo" Johansson.

På Östra kyrkogården kan man ta en egenguidad rundtur och få veta mer om de kända personerna och kyrkogården. På platsen finns det gröna skyltar där man scannar av en QR-kod med sin mobil. Samma sak kan man göra på Örgryte gamla kyrkogård och Stampens kyrkogård.

Är man en grupp som vill gå en kyrkogårdsvandring kan man ta kontakt med Göteborgs begravningssamfällighet, så hjälper de till med det.

LÄS MER:Krematoriet i Kviberg – göteborgarnas sista anhalt

LÄS MER:Krematoriet i Kviberg får arkitekturpris

ANNONS