Ulf Johansson är ansvarig utgivare för "Uppdrag Granskning", SVT:s redaktion för grävande journalistik.
Ulf Johansson är ansvarig utgivare för "Uppdrag Granskning", SVT:s redaktion för grävande journalistik. Bild: Cia Karlsson

Grävchefen Ulf Johansson: "Viktigt att vi också blir granskade"

Från storbankernas penningtvätt till svensk transvård och antisemitism på Karolinska universitetssjukhuset. Ulf Johansson ansvarar för några av Sveriges tyngsta granskningar hos "Uppdrag Granskning", efter rollerna som chef på SVT Nyheter och projektledare för "Opinion Live".

ANNONS
|

Ulf Johansson försäkrar att han inte vill låta överlägsen på något sätt. Men han är inte förvånad över att hamna på GP:s maktlista för andra året i rad.

– Det känns väl bra, men det inte helt orimligt eftersom programmet har en stor tyngd. Jag tycker det är en rimlig bedömning, säger han.

Tycker du att du har makt?

– Alla vi som jobbar på "Uppdrag Granskning", och klart jag som ansvarig utgivare också, har ett oerhört starkt genomslag. Jag tycker att människor tar det som "Uppdrag Granskning" gör på stort allvar, och då har vi stor makt.

"Vi gör oerhört kontroversiell journalistik. Då är det viktigt att vi också bli granskade", säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning.
"Vi gör oerhört kontroversiell journalistik. Då är det viktigt att vi också bli granskade", säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning. Bild: Cia Karlsson

Men stor makt kräver ett stort ansvar.

ANNONS

– Vi får 40 000 tips om året och väldigt många ser programmet som sista chansen att få upprättelse. Det kräver ett oerhört tungt ansvar. I dag (16 december) hade vi ett uppföljningsmöte hur vi hanterar transparens och personer som vi granskar på rätt sätt. Kan vi bli ännu bättre på det?

Över 2 000 anmälningar mot Metoo-avsnitt

I september fälldes Uppdrag Gransknings program "#metoo och Fredrik Virtanen" av Granskningsnämnden för intrång i Cissi Wallins privatliv. Rekordmånga hade anmält: 2 187 personer.

LÄS MER:Rekordmånga anmälningar mot UG

Hur viktigt är det att du som ansvarig utgivare och redaktionen själva blir granskade?

– Det är jätteviktigt. Vi gör så oerhört kontroversiell journalistik som får effekter. Då är det viktigt att vi också blir granskade så man inte gör misstag eller går för långt, säger Ulf Johansson.

LÄS MER:Uppdrag granskning fälls för #Metoo-avsnitt

Han kallar "Uppdrag Granskning" för "det allra mest typiska public service-program som finns", men som många andra program måste de bredda sig. Bland de som tittar på traditionellt tv-sända program är medelåldern hög – för att nå de yngre gäller det att tänka nyskapande gällande val av både ämne och plattform.

– På webben och SVT Play ser vi att vi når fler och fler i yngre åldrar, säger Ulf Johansson.

Vem tänker du på som makthavare?

ANNONS

– Traditionellt sett är det de högsta politikerna och företagsledarna, men nu har vi många fler influencers och bloggare. De är helt nya typer av makthavare som inte alltid uppfattas som att de är makthavare. Men det är viktigt att komma ihåg att de ha oerhörd stor makt.

LÄS MER: Debatt: Granskning om antisemitism på Karolinska bygger på fakta

ANNONS