GP-gräv prisades på FN-dagen mot kvinnovåld

GP-reportrarna Michael Verdicchio och Madeleine Gartéus fick under lördagen ta emot en utmärkelse för podden Hennes Namn Var – GP:s granskning av mäns våld mot kvinnor. Utmärkelsen delades ut av Fredrika Bremer-förbundet i samband med Orange Day, internationella FN-dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.

ANNONS
|

Det var under ett arrangemang på Folkteatern som utmärkelsen delades ut. Femton kvinno- och jämställdhetsorganisationer hade gått ihop för att uppmärksamma Orange Day – internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor.

Bakom stod Backa kvinnoförening, Centerkvinnor, Fredrika Bremer-förbundet, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, Kvinnostrejk, Kvinnliga Akademikers förening, Kvinnofolkhögskolans stödförening, Kvinnojourer i Väst, Lex Femme, Liberala kvinnor, Moderatkvinnorna, S-kvinnor, Soroptimisterna och Svenska kvinnors vänsterförbund.

I slutet av arrangemanget kallades GP:s reportrar fram och fick ta emot en utmärkelse av Fredrika Bremer-förbundet, en av Sveriges äldsta kvinnoorganisationer, för den omfattande granskningen av mäns våld mot kvinnor – Hennes Namn Var. Serien publicerades som både en poddserie och en stor mängd granskande reportage och artiklar i GP.

ANNONS
Fredrika Bremer-förbundet har funnits sen 1884 och är en av landets äldsta kvinnorättsorganisationer. Förbundet är uppkallat efter författarinnan Fredrika Bremer som ses som en av Sveriges viktigaste kvinnorättskämpar.
Fredrika Bremer-förbundet har funnits sen 1884 och är en av landets äldsta kvinnorättsorganisationer. Förbundet är uppkallat efter författarinnan Fredrika Bremer som ses som en av Sveriges viktigaste kvinnorättskämpar. Bild: PRESSENS BILD

Motiveringen lydde:

”Med reportageserien "Hennes namn var" satte ni ljuset på frågorna och lyfte offren. Dessa artiklar har varit betydelsefulla för många och bidragit till att få upp den djupa problematiken på agendan.”

– Det känns otroligt hedrande att Hennes Namn Var uppmärksammas på självaste Orange Day. Att vi lämnat ett avtryck. Att Anna, Tova, Jennie, Beata, Emma och Annie fått fortsätta höras. Det är också ett kvitto på att om vi jobbar tillsammans så kan vi skapa förändring på riktigt, säger Madeleine Gartéus.

Lyssnats en halv miljon gånger – majoriteten unga

I Hennes Namn Var kunde GP visa hur uppemot 20 kvinnor i Sverige fortsätter att dödas år efter år av män de älskat – trots att svenska myndigheter suttit på många av lösningarna för att förhindra brotten i tio års tid. I Sverige beräknas en av tre kvinnor som varit gift eller sambo ha upplevt våld eller hot i sin relation. Storsatsningen har det senaste året fått ett stort genomslag.

Bara poddserien, där reportrarna granskade sex fall där unga kvinnor hittats döda efter att ha levt i våldsamma relationer – har hittills lyssnats på en halv miljon gånger.

Genom podden nådde GP en stor ung publik – 85 procent av lyssnarna var kvinnor och den största andelen var unga under 35 år.

ANNONS

– Det är klart man önskar att ännu fler män hade lyssnat, det är de som kanske borde lyssna på en sån här poddserie. Men jag är samtidigt glad över att budskapet med serien nått så otroligt många unga där ute – att många av lösningarna på problemet redan finns och att det bara gäller att vi lyckas sprida dem. Förhoppningsvis har vi nått många där ute som kan göra skillnad i framtiden, säger Michael Verdicchio.

Ännu fler har läst artiklarna i GP, där teamet bland annat kunnat avslöja hur vårdpersonal i Stockholm kände till mordplaner mot en sjuksköterskestudent i flera veckor utan att agera, hur en felrubricerad polisanmälan ledde till att en 19-åring i Hudiksvall inte fick hjälp innan hon mördades samt hur Åklagarmyndigheten bryter mot lagen i nio fall av tio.

Politiska effekter

Serien har inte minst fått politiska effekter, där granskningen bland annat lett till motioner om fler verktyg och ökat stöd till brottsoffers anhöriga, inlämnade till Göteborgs kommunfullmäktige av Liberalerna.

Även på riksnivå har partiledarna för flera riksdagspartier lyft Hennes Namn Var och alla utlovat krafttag mot mäns våld mot kvinnor.

– Jag kan bara försäkra dig om att jag kommer kämpa allt jag kan som politiker med att förhindra att fler kvinnor ska drabbas av det som din dotter har drabbats av, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) i samband med att han mötte GP och Gunilla Tholander, mamma till en av kvinnorna vars öden granskas i Hennes Namn Var.

ANNONS

– GP:s granskande podd ”Hennes namn var” pekar på något som vi för längesen borde kommit till rätta med, skrev jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) i en debattartikel.

LÄS MER:Därför lyser det orange i Göteborg

LÄS MER:30-tal fall av våld i nära relation senaste veckan

LÄS MER:Omfattande brister på privata skyddade boenden

LÄS MER:Politikerna har fått nog: ”Våld mot kvinnor är lika allvarligt som gängvåldet”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS