Därför lyser det orange i Göteborg

I samband med Orange day uppmärksammas våld mot kvinnor och det innebär bland annat att många platser i Göteborg lyser orange. Störningsjouren är en av aktörerna i staden som vill uppmärksamma dagen. De vill prata om hur viktigt det är att våga knacka på hos grannen.
– Man ska inte tänka att ”jag kanske stör” eller att ”någon annan kanske gör något”, säger Sofia Gärdsfors vd för Störningsjouren i Göteborg.

ANNONS
|

Under lördagen lyser många platser i Göteborg med orange ljus. Det rör sig om kända landmärken som Hisingsbron, Konstmuseet och Ullevi, men även om platser som inte ligger mitt i stan, som Hjällbo centrum och Bergsjön centrum.

Anledningen är att flera aktörer i Göteborg har gått samman för att uppmärksamma Orange day, dagen då FN uppmanar världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Att det är färgen orange som gäller beror enligt UN Women på att det är en ljus och optimistisk färg.

Bland de aktörer i Göteborg som uppmärksammar dagen finns Störningsjouren, som tillsammans med de kommunala bostadsbolagen, Kvinnofridslinjen, Polisen, Hyresgästföreningen och Göteborgs Stad har lanserat initiativet ”Våga bry dig”.

ANNONS

Sofia Gärdsfors tillträdde som vd för Störningsjouren i Göteborg 2017.

– Då frågade jag hur vi jobbar med våld i nära relationer, då vi vet att just detta våldet framför allt sker i bostaden. Svaret var att det gjorde vi inte. Efter det grundutbildade vi all personal, men det hjälper inte att bara vi som medarbetare har koll, utan vi måste kommunicera med våra hyresgäster, säger Sofia Gärdsfors.

Når var fjärde göteborgare

Tanken med ”Våga bry dig” är att det kan räcka med att visa omtanke för att stoppa våld. Att ringa på hos grannen kan rädda liv.

Det kan handla om oro för våld inom en familj, men kan också vara att uppmärksamma en äldre granne som verkar må dåligt eller någon som är ensam.

– Vi når var fjärde göteborgare och det finns information i alla våra tvättstugor, i trapphus, på våra sociala medier och på vår hemsida. Nu i samband med Orange day belyser vi det här jättemycket. Man ska inte tänka att ”jag kanske stör” eller att ”någon annan kanske gör något”, säger Sofia Gärdsfors.

Sofia Gärdsfors är vd för Störningsjouren i Göteborg.
Sofia Gärdsfors är vd för Störningsjouren i Göteborg. Bild: Sofia Sabel

Några av platserna som lyser orange i Göteborg 2023

Lisebergshjulet

Hisingsbron

Gamlestads torg

Stora Saluhallen

Kronhuset

Scandinavium

Valven på Göteborgs Konstmuseum

Ullevis pyloner

Hjällbo centrum

Bergsjön centrum

Dr Fries torg

Stadsdelshuset på Selma center

Lyktan i Kortedala

Muren vid Topasbron

Våld föder våld

Under fredagen arrangerade Störningsjouren tillsammans med UN Women en after work på Stadsteatern för att uppmärksamma Orange day. Bland gästerna fanns bland andra GP:s journalister Michael Verdicchio och Anna Jaktén, som var inbjudna för att prata om den granskande podd-serien ”Hennes namn var.”

ANNONS

Störningsjouren samverkar med polisen och socialtjänsten i både förebyggande arbete och pågående ärenden. Men i och med ”Våga bry dig” vill man visa hur folk själva kan göra skillnad.

– Jag tänker till exempel på det här med gängkriminaliteten. Det är känt att våld föder våld. Och om de killarna och tjejerna själva har upplevt våld hemma så kommer det bara att fortsätta. Då är mitt budskap att det går att göra något och att det finns hjälp att få, säger Sofia Gärdsfors.

Är du orolig för att din granne far illa?

1. Är det en akut eller hotfull situation, ring alltid polis/ambulans på 112.

2. Ring på hos din granne och fråga hur det står till. Om det behövs, ta hjälp av andra grannar. Att ringa på kan räcka för att stoppa våld.

3. Behöver du hjälp kväll eller natt, ring Störningsjouren via din hyresvärds journummer.

4. Om du känner oro för barn i huset, ring Socialtjänsten på 031-365 00 00.

Källa: Störningsjouren

LÄS MER:Hennes namn var

LÄS MER:Politikerna har fått nog: ”Våld mot kvinnor är lika allvarligt som gängvåldet”

LÄS MER:Marielle, 27, växte upp med en alkoholiserad förälder

ANNONS