Varje höst samlar Göteborgs stadsmission in varma kläder till de som har svårt att få pengarna att räcka till. Eva Barron säger att kläderna de behöver ska vara anpassade för Göteborgsvädret, men också vara hela och rena. ”Lämna det som du skulle ge till någon du älskar, duger det åt dina barn, duger det åt andras barn.”
Varje höst samlar Göteborgs stadsmission in varma kläder till de som har svårt att få pengarna att räcka till. Eva Barron säger att kläderna de behöver ska vara anpassade för Göteborgsvädret, men också vara hela och rena. ”Lämna det som du skulle ge till någon du älskar, duger det åt dina barn, duger det åt andras barn.” Bild: Beatrice Mikaelsson

Göteborgs Stadsmission samlar in vinterkläder

Redan i slutet av sommaren hör föräldrar av sig till Göteborgs stadsmission om hjälp med vinterkläder till sina barn. Därför samlar hjälporganisationen nu in vinterkläder i sina second handbutiker. Och behovet är stort.
– Lämna det som du skulle ge till någon du älskar, duger det åt dina barn, duger det åt andras barn, säger Eva Barron vid Göteborgs stadsmission.

ANNONS
|

Första höstmånaden är snart till ända, och för varje dag som går blir dagarna allt kallare. Hösten och vintern kräver en varm jacka, mössa och vantar – något inte alla har råd med. Mellan den 2 och 8 oktober samlar Göteborgs stadsmission därför in vinterkläder i sina second handbutiker i Göteborg, Kungsbacka och Alingsås.

Behovet av kläder ökar, vilket Göteborgs stadsmission märker genom antalet samtal och mejl från personer som ber om hjälp. En del hör av sig om vinterkläder till barnen redan i slutet av sommaren, berättar Eva Barron, metodutvecklare på Göteborgs stadsmission.

Enligt henne är många av de som hör av sig mammor och pappor med osäkra anställningar, och ensamstående föräldrar.

ANNONS

– Det blir mer och mer från folk som faktiskt har ett jobb, men osäkra jobb, där man inte vet hur mycket man får jobba den här månaden. Och man vet inte hur mycket man får jobba nästa månad heller. Många människor går runt med en osäkerhet kring stabiliteten av inkomst, säger Eva Barron.

Eva Barron på Göteborgs stadsmission berättar att många får dela på vinterkläderna för att det inte finns tillräckligt, det vill de lösa genom insamlingen. Arkivbild.
Eva Barron på Göteborgs stadsmission berättar att många får dela på vinterkläderna för att det inte finns tillräckligt, det vill de lösa genom insamlingen. Arkivbild. Bild: Meli Petersson Ellafi

Att inte ha varma kläder påverkar familjerna på flera sätt. Till exempel är det svårt för dem att ägna sig åt gratisaktiviteter utomhus, som att plocka svamp, grilla korv eller gå till en lekplats, berättar hon.

Systrar delar på en vinterjacka

Eva Barron säger också att många delar på de varmaste och bästa vinterkläder de har, för att det inte finns tillräckligt hemma. Det är något de vill komma åt med insamlingen, att alla ska kunna ha sina egna kläder.

– En flicka som vi känner idrottar på hög nivå, hon och hennes syster delar och har gjort upp efter dagar då de har träning om vem som ska ha kläderna.

Att Göteborgs stadsmission kan hjälpa till med vinterkläder till barnen gör att föräldrarna kanske inte behöver välja mellan att betala barnens fotbollsavgift eller köpa en vinterjacka till dem. Det kan också göra att till exempel en sextonåring kan gå och ta en fika med sina vänner, något som för många är standard, menar Eva Barron.

ANNONS

– När föräldrarna kan välja en vinterjacka från våra events, då kan de lägga sina pengar på något annat som födelsekalas, eller något som är väldigt viktigt i barnfamiljers tillvaro.

De behöver kläder anpassade för Göteborgsvädret

Hon uppmanar de som inte får ekonomin att gå ihop och behöver hjälp med vinterkläder att höra av sig till Göteborgs stadsmission, så får de hjälp. Alla som hör av sig får en tid när de kan besöka Göteborgs stadsmissions gratisbutik och i lugn och ro välja vinterkläder utifrån sitt och familjens behov.

Kan man inte komma under de två veckorna gratisbutiken har öppet kommer Göteborgs stadsmission ha varma kläder på lager ända fram till våren.

Kläderna de behöver ska vara anpassade för Göteborgsvädret, så med andra ord – varma, vindtäta och klara av regn. Men också vara hela och rena.

– Lämna det som du skulle ge till någon du älskar, duger det åt dina barn, duger det åt andras barn, säger Eva Barron.

Här kan man lämna kläder till Göteborgs stadsmission

Detta behövs till barn:

Jackor, regnkläder, overaller, fleecetröjor, täckbyxor, vantar och handskar, mössor, halsdukar, vinterskor, gummistövlar och åkpåsar till barnvagn.

Till vuxna:

Jackor, mössor, halsdukar, vantar, handskar och vinterskor.

Här kan man lämna in kläderna:

Alelyckan, Lärjeågatan 12,

Angered, Angereds centrum,

Arkaden

Bellevue, Korpralsgatan 1

Frölunda, Lergöksgatan 4

Stigbergstorget, Amerikagatan 4

Svingeln, Norra Ågatan 6

Kungsmässan, Borgmästaregatan 5 Kungsbacka

Alingsås, Göteborgsvägen 16

LÄS MER:Räddningsmissionen behöver pengar till frukostar

LÄS MER:Maträtt planerar för ny butik – letar lokal på Hisingen

LÄS MER:Göteborgs Stadsmission samlar in mensskydd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS