Utsikt över Göteborg från Älvsborgsbron – staden som numer rankas som en av världens 100 bästa platser, enligt ansedda magasinet Time.
Utsikt över Göteborg från Älvsborgsbron – staden som numer rankas som en av världens 100 bästa platser, enligt ansedda magasinet Time. Bild: Mia Höglund

Göteborg rankas som en av världens 100 bästa platser

Ansedda amerikanska magasinet Time har för tredje året i följd rankat världens 100 bästa platser.
Bland dem återfinns endast en svensk stad – och föga förvånande är det Göteborg.

ANNONS
|

Times topp 100-lista rankar inte bara städer, utan även länder, regioner, byar och platser. Genom ett internationellt nätverk av skribenter sammansatte magasinet listan, som enligt deras egen beskrivning är en ”hyllning till människorna och företagen på frontlinjen som, under extraordinära omständigheter, fann sätt att anpassa sig, bygga vidare och innovera.”

Särskild vikt lades vid de av världens platser som kan erbjuda något ”nytt och spännande” – kriterier som skribenten Michelle Tchea tyckte Göteborg uppfyller.

Ölbar, Jubileumsparken och restauranger hyllas

”Det här året firar Göteborg sin 400-årsdag med en rad evenemang och utställningar. Huvudinstallationen från Göteborgs stadsmuseum, ’Göteborgshistorier’, innehåller intervjuer med 100 stycken göteborgare om livet i Göteborg”, inleder Tchea sin motivering med.

ANNONS

LÄS MER:Dugges öppnar baren Pils i Linné – tar in kocken Gustav Trägårdh

Hon lyfter också stadens satsning på Jubileumsparken, som är ”i linje med dess miljönära livssyn”, som ytterligare argument till varför Göteborg förtjänar titeln som en av världens bästa platser.

Magnus Söderström på restaurang Monopolet vid Pagoden.
Magnus Söderström på restaurang Monopolet vid Pagoden. Bild: Anders Ylander

”Väldigt stolta”

Dessutom hyllas stadens nyöppnade restauranger, däribland bryggeriet Dugges bar Pils och restaurangen Monopolet, som båda får särskilda omnämnanden.

– Det här såg man verkligen inte komma! Vi är väldigt stolta och glada, säger Magnus Söderström, krögare och en av medgrundarna till restaurangen Monopolet.

– Att öppna en krog i dessa tider och sedan få ett sånt här omnämnande... Det är få förunnat. Man fattar inte riktigt själv vad det betyder.

Monopolets läge i Gullbergsvass, som Söderström beskriver som ”väldigt okänt i restaurangvärlden”, är lika mycket utmaning som lockelse. Nu hoppas han att området ska få sig ett uppsving.

– Vi kämpar lite med att ingen vet var vi ligger, men blir också väldigt glada när vi pratar med våra kunder. Att de gillar att det är något annat, en liten gömd restaurang.

Hur ska detta firas?

– På något sätt måste det väl firas, men jag vet inte riktigt... Det kanske blir en flaska Cava ikväll, det får jag nog medge, säger Magnus Söderström.

Trots att Göteborg blir enda svensk på listan får vår västsvenska pärla sällskap av flera andra nordiska städer. Bland annat tar Oslo sin plats på listan till stor del på grund av det nyöppnade Munch-museet, medan Odense, H.C Andersens födelseplats, beskrivs som en ”sagostad”.

ANNONS

LÄS MER:Restaurangen Monopolet öppnar i Vin och Sprits lokaler

ANNONS