På bilden ses medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen, under deras flygbladsutdelning vid korsvägen under fjolårets bokmäsa. Foto: Anders Ylander.
På bilden ses medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen, under deras flygbladsutdelning vid korsvägen under fjolårets bokmäsa. Foto: Anders Ylander.

Götaplatsen "inte aktuell" för nazistdemonstration

Som GP tidigare berättat har nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ansökt om att demonstrera på Götaplatsen den 30 september. Nu meddelar polisen att NMR får nöja sig med en annan plats. – Götaplatsen är upptagen och alltså inte aktuell, säger Emelie Kullmyr, biträdande chef för Storgöteborg.

ANNONS
|

LÄS MER: Polischefen: "Demonstranter får tycka vad de vill"

Det betyder inte att Nordiska motståndsrörelsen inte kommer få demonstrera, understryker Emelie Kullmyr som på torsdagen inte kan svara på var demonstrationen kommer att hållas.

– Det är inte beslutat ännu. Vi har haft en löpande dialog med dem men det har inte landat i något beslut än, säger Emelie Kullmyr.

Har NMR ansökt om att stå och manifestera på ett och samma ställe eller har de ansökt om en viss rutt?

– Det tänker jag inte gå in på eftersom ärendet fortfarande är i ett förhandlingsläge, säger Emelie Kullmyr.

ANNONS

Hon säger också att det så vitt hon vet inte har inkommit någon ansökan om motdemonstration den 30 september.

– Men det utgår jag ifrån att det kommer att göra.

Sammanfaller medBokmässan

LÄS MER: Gelotte: Ingen lag ger nazisterna rätt till Götaplatsen

LÄS MER:Nazister vill demonstrera under Bokmässan

Nordiska motståndsrörelsensval av plats såväl som tidpunkthar väckt starka reaktioner. Den 30 september ärBokmässan i Göteborgigång och Götaplatsen är inte långt ifrån mässans sedvanliga placering på Svenska mässan.

NMR själva har dock inte utryckt att de demonstrationen har någon koppling till Bokmässan. Vi vet med andra ord inte varför deras önskemål, ser ut som de gjort.

Ett beviljande av önskemålen hade i vartfall inneburit en ökadrisk föratt Bokmässan överskuggas av högerextremism för andra året i rad.

Turerna kring Nya Tider

LÄS MER: Bokmässans vd talar ut om kritiken

2016 blev den stora snackisen arrangörernas hantering av huruvida högerextrema tidskriften Nya Tider skulle få medverka eller inte på mässan. Tidskriften tilläts först medverka, ett beslut som innebar kritik från många håll.

Då ändrade sig Bokmässans arrangörer, för att till sist besluta sig för att Nya Tider skulle få medverka trots allt. Följden blev ännu mer kritik och en större diskussion om vad som var okej eller inte under ett evenemang som Bokmässan. Oavsett arrangörernas, eller kritikernas intentioner blev fjolårets Bokmässa ett tillfälle för högerextrema att söka uppmärksamhet.

ANNONS

Nazister på plats i fjol

I samband med bokmässan var Nordiska motståndsrörelsen på plats i vid Korsvägen, en stenkast från mässans lokaler, för att dela ut flygblad. När GP:s reporter vid tillfället frågade NMR deltagarna varför de var på plats, blev svaret att Bokmässan innebar mycket folk och att platsen lämpade sig för flygbladsutdelning.

LÄS MER: Nazister samlades utanför Bokmässan

ANNONS