Polischefen: "Demonstranter får tycka vad de vill"

ANNONS
|

– Även om vi skulle misstänka att merparten av de demonstrerande har åsikter som skulle kunna vara i klass med hets mot folkgrupp, såär de tankarna inget brott.

Delar kollegans bedömning

Under torsdagen blev det känt att den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMRansökt om rätten att demonstrera den 30 september på Götaplatsen i Göteborg.

Göteborgspolisens ansvarige för det specifika ärendet, Emelie Kulmyr,sa under förmiddagen till GPatt hon: "Inte ser några hinder för att tillåta NMR demonstrera".

– Vad enskilda personer sagt ochpåstått är inte grund för att nekaen organisation rätten att demonstrera, säger Erik Nord.

"Var de kommer få tillstånd att vara återstår att se"

Såväl göteborgspolisen som NMR bekräftar att ansökan gäller Götaplatsen. Både parter bekräftar samtidigt att just platsen för NMR:s demonstration är långt ifrån spikad och kommer att fortsätta diskuteras.

ANNONS

– Så vitt jag vet är Götaplatsen upptagen den dagen så det kommer vara en av flera punkter som vi får diskutera med dem om det här ska kunna bli av, säger Erik Nord.

Vad deltagare i en demonstation tycker, eller vilken människosyn de råkar ha,är inte något polis ska bry sig om förutom i vissa fall, menar Nord.

– Till min kännedom har det hänt en gång i modern historia att polisen sagt nej. Den gången var man dock tvungen att ändra sitt beslut efter en dom i förvaltningsrätten, säger Erik Nord.

Ingen kollektiv bestraffning

– Det är i alla fall ingen grund för att på förhand neka en hel grupp tillstånd att yttra sig offentligt eller bilda opinion.

– Sen är det självklart att vi finns på plats för att kunna observera om någon på plats övergår till att utrycka åsikter som kan klassas som till exempel, hets mot folkgrupp, fortsätter han.

Kan du ge exempel på saker som skulle få er att ingripa?

– Om en eller flera personer skriker kränkande och nedvärderade saker riktat mot en speciell folkgrupp eller etnicitet. Då är det hets mot folkgrupp.

– Men det där lagstiftning som stundtals är svår att applicera i den här typen av lägen, fortsätter Erik Nord.

ANNONS

Hur menar du då?

– Om en individtill exempel heilari ett demonstrationståg, då kommer vi hantera det. Men sannolikt kommer vi vänta tills att demonstrationen är över.

– Det handlar om att undvika den risk för tumult, och bidra till en eventuellt hetsigare stämning, fortsätter Nord.

Flyktingar ingen folkgrupp

Under Bokmässan i fjol delade NMR ut flygblad där de bland annat uppmanade allmänheten att "stoppa flyktinginvasionen". Men även påståenden som att"Förintelsen är en bluff".

Agerar ni omsådant material skulle spridas?

– Jag kan inte sia om en demonstration som ännu inte ägt rum. Det jag kan säga är att vår lagstiftning är skriven på ett sådant sätt att det inte är säkert att något av de exemplen nödvändigtvis skulle falla under hets mot folkgrupp.

Om heila gör det, borde det då inte följa att den typen av budskap också gör det?

– Lagstiftningen är inte så pass tydlig att vi tillåts slå fast det. Det handlar om tolkningar. Flyktingar till exempel kan vara svåra att klassa som varken folkgrupp eller tillhörande en och sammaetnicitet.

Säkerhet och ordning en mer exakt vetenskap

Vad Erik Nord med säkerhet kan säga polisens huvudfokus i såväl planering som under dagen i fråga kommer göra allt man kan för att behålla ordningen och undvika att arrangemanget utgör någon fara för allmänheten.

ANNONS

Av erfarenhet utgår polischefen från att någon form av motdemonstration kommer att hållas. Han känner dock inte till att polisen mottagit en ansökan om en sådan.

– Det är och andra sidan inte alltid att man gör det, säger Erik Nord.

NMR: "Råkar vara samtidigt som Bokmässan"

Att Bokmässan i Göteborg är i full gång underlördagen 30 september är enligt NMR själva inget annat än enren slump. Även under förra årets mässa stod dock runt 20personer i NMR-klädsel och fanor ochdelade ut flygblad på Korsvägen, alldeles utanför mässan.


    Bilden är tagen på korsvägens hållplats den 24 september i fjol. Bokmässan var vid tillfället i full gång tvärs över gatan.
Bilden är tagen på korsvägens hållplats den 24 september i fjol. Bokmässan var vid tillfället i full gång tvärs över gatan.

Det ärförvisso en glessamling i jämförelse med de upp mot 1 000 personer NMR hoppas medverkar i höstens demonstration.

ANNONS