Gängens nya offer: barn

Efter gårdagens sprängdåd varnar experter för att gängkrigen i Göteborg kan bli allt mer brutala.  - Det här är inget vi sett i Sverige tidigare, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

ANNONS
|

Minst fem barn bodde i lägenheten i Biskopsgården som under måndagsmorgonen utsattes för ett sprängattentat, som med största sannolikhet är gängrelaterad enligt polisen. En åttaårig pojke som var på besök dog och övriga personer som bor i lägenheten är släkt med en av de nu dömda gärningsmännen bakom masskjutningen på Vår Krog och Bar. Polisen utreder ett eventuellt hämndmotiv och mycket tyder på kopplingar till Göteborgs gängkonflikter.

Det är inte första gången som en explosion med kopplingar till Göteborgs gängkonflikter kräver ett barns livs. Förra sommaren dog tre män och en fyraårig flicka vid namn Luna i en explosion under en bilfärd i Torslanda på Hisingen. Bilen exploderade efter att någon placerat en sprängladdning i den. Minst ett av offren hade koppling till ett kriminellt gäng i den pågående konflikten i Biskopsgården och redan då kallade polisen fallet för exceptionellt.

ANNONS

- Det är väldigt ovanligt att den grova organiserade brottsligheten är så otroligt urskillningslös att man inte tar hänsyn till omgivningen, inte ens små barn. När det gäller Torslandabomben så var det en fyraårig flicka som dog. Och det här verkar vara det andra exemplet, säger Robert Karlsson, chef på polisens utredningsenhet, efter gårdagens sprängning i Biskopsgården och tillägger:

- Det brukar finnas en bortre gräns även i de här sammanhangen. Att kriminella gör upp sinsemellan är en del av spelets regler i den kriminella världen. Men man ger sig inte på familj och oskyldiga, särskilt inte barn, säger Robert Karlsson.

Läs också: Oro bland grannarna

Kriminologen Jerzy Sarnecki kallar dåden i Göteborg för exceptionella. Det har förekommit enstaka fall i Sverige där kriminella gett sig på anhöriga till personer som man egentligen vill komma åt. Men att barn faller offer är ovanligt.

- Det här är inget vi sett i Sverige tidigare, det förefaller vara ganska unikt. Det är exceptionellt att barn drabbas på det här sättet. Det är sådant vi hittills sett hos gängen i USA och den sicilianska maffian i Italien, säger Jerzy Sarnecki.

Han säger att gårdagens sprängdåd skulle kunna trigga igång ytterligare en våldsspiral i Göteborg.

ANNONS

- Det finns en definitiv risk för både eskalering och brutalisering. Sådant här tenderar att bli mer och mer hänsynslöst, säger Jerzy Sarnecki och talar om två steg av brutalisering bland kriminella gäng.

Det första steget innebär att kriminella ger sig på andra kriminella men struntar i om utomstående kommer till skada samtidigt. Det andra steget är när man medvetet ger sig på personer som står de kriminella nära.

- Det har vi inte haft mycket av i Sverige hittills. Men det ligger i farans riktning när den här brutaliteten eskalerar. Och det är givetvis något man måste ta på stort allvar, säger Jerzy Sarnecki.

Ann-Sofie Hermansson:"Det här är för jävligt, det gör ont i hjärtat"

ANNONS