När polisen efter 20 minuter lyckades ta sig in i lägenheten hade de två männen tvättat en pistol i chilisås.
När polisen efter 20 minuter lyckades ta sig in i lägenheten hade de två männen tvättat en pistol i chilisås. Bild: Bild: Polisen

Försökte förvilla polisen med chilisås – åtalas för vapenbrott

När polisen bankade på dörren hällde de två männen sriracha-sås över vapengömman. Men den heta chilisåsen gjorde ingen nytta. De båda männen har nu åtalats för grovt vapenbrott.

ANNONS
|

– Det finns ingen annan rimlig förklaring än att de trodde att det gick att ta bort dna-spåren med srirachasåsen, säger kammaråklagare James von Reis.

Men analysresultaten från nationellt forensiskt center ger klara belägg för att den ene mannens dna finns på flera ställen på pistolen. Denne 20-årings dna finns också, tillsammans med det från hans två år äldre kompis, även på den tub med sriracha-sås som fanns i lägenheten.

Vapenfyndet, som innefattade ett magasin med sex patroner skarp kulammunition, gjordes i en lägenhet i Partille i juni.

Dit hade en polispatrull skickats för att söka en person som pekats ut av offret för ett människorov. Denna händelse, som GP skrev om den 4 augusti, ledde till att tre män åtalades sedan de gripits med offrets blod på händerna.

ANNONS

LÄS MER:Tre män greps på flyende fot – med offrets blod på händerna

– Brottsoffret påstod att det fanns en fjärde gärningsman, och det var i samband med att polisen sökte honom som vapnet och ammunitionen hittades i lägenheten, berättar åklagare von Reis.

Polisen gjorde en mild inbrytning: ringde på, och när ingen öppnade rekvirerade de en nyckel från bostadsföretaget och kom in i lägenheten. Detta tog 20 minuter.

Inkletat med chilisås

Intryckt under soffan i vardagsrummet låg kläder och i dem fanns en pistol med ett magasin. Alltsammans inkletat med chilisåsen.

Polismannen som gjorde fyndet skrev sedan i en PM att han fick känslan att personerna i lägenheten försökt tvätta vapnet, magasinet och patronerna med såsen då den fortfarande var färsk och ej intorkad vid beslagstagandet.

Båda männen var fåordiga i polisförhören, och visste inget om den cannabis som låg på köksbordet och i en gympapåse i en garderob. Och de 14 500 kronorna som fanns i lägenheten visste de heller inget om.

”Ingen kommentar” var det vanliga svaret på polisens frågor. Det gav 20-åringen även när polisen frågade honom hur det kommer sig att hans dna finns på vapnet.

22-åringen fick frågor om srirachasåsen på vapnet, och svarade att den kanske kom från pizzan de åt kvällen innan. Den innehöll kebabsås, sa han.

ANNONS

Greps i mitten av juni

De båda männen har varit frihetsberövade sedan polisen grep dem i mitten av juni.

Slutresultatet blir nu att de båda åtalas för att tillsammans och i samförstånd ha begått grovt vapenbrott.

20-åringen som var anhållen i sin frånvaro misstänkt för människorov blev sedan friad från den misstanken.

– Det fanns inget stöd för målsägandens utpekande av honom för människorov, konstaterar James von Reis.

ANNONS