Förskolan slipper skära ned – 130 miljoner kronor skjuts till

I samband med årsskiftet trädde alliansens budget för 2022 i kraft. Men bara efter elva dagar konstaterar den styrande alliansen i Göteborg att förskolan fått för lite pengar, som tillsammans med Demokraterna nu vill skjuta till 130 miljoner kronor.
– Det är anmärkningsvärt att alliansen underkänner sin egen budget, säger Jonas Attenius (S).

ANNONS
|

I december krävde Socialdemokraterna att alla eventuella nedskärningar i facknämnderna skulle pausas och en genomlysning av hur alliansens budget slog skulle göras. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) slog tillbaka och sa att budgeten var välbalanserad.

Riktigt så låter det inte längre.

Tillsammans med Demokraterna föreslår alliansen nu att förskolenämnden får använda 130 miljoner kronor ur det egna kapitalet för att undvika nedskärningar.

– Det är ju glädjande, men samtidigt anmärkningsvärt att alliansen redan nu underkänner sig egen budget, säger Jonas Attenius.

D varnade för nedskärningar

Redan när frågan var uppe i december flaggade också Demokraternas gruppledare Martin Wannholt för att alliansens budget för förskolan var för snålt tilltagen. Efter att man gått igenom siffrorna i detalj delar alliansen den bilden.

ANNONS

– Det hade blivit helt orimliga nedskärningar, helt orimliga. När vi visade det för alliansen var det inte svårt att få med dem på att öka tilldelningen, säger Martin Wannholt.

Socialdemokraterna har tillsammans med V och MP också lagt in ett förslag om mer pengar. I deras fall rör det sig om 70 miljoner kronor till förskolenämnden.

– Jag är förvånad över att de lägger sig så lågt. Det räcker inte för att förhindra nedskärningar, säger Martin Wannholt.

Jonas Attenius säger att 70 miljoner kronor är den summa man landade på i förhandlingarna med de andra partierna och att det kommer att göra skillnad här och nu.

– Och det är tidigt på året, man behöver inte bränna av allt på en gång.

Vill stärka fler nämnder

Till skillnad från D och alliansen vill S, V och MP skjuta till pengar till ytterligare några nämnder: 85 miljoner kronor till nämnden för funktionsstöd, 70 miljoner kronor till de fyra socialnämnderna och 43 miljoner kronor till grundskolenämnden.

När det gäller socialnämnderna handlar det i första hand om att kunna satsa mer på brottsförebyggande och arbete med att stoppa nyrekrytering till gängen, säger Jonas Attenius.

– Det är väldigt viktigt för oss.

Att man redan nu tvingas justera budgeten innebär inte ett underkännande av den man lade fram för att par månader sedan, enligt Axel Josefson (M). Han säger att anledningen till att man skjuter till mer pengar är att det fanns felaktigheter i det underlag som presenterades av tjänstemännen inför budgetarbetet.

ANNONS

– Vi har lagt en stabil budget med utrymme för justeringar, och att vi gör justeringar redan nu beror på att det fanns skillnader i det underlag vi fick från stadsledningskontoret och förskoleförvaltningen.

Följer utvecklingen

När det gäller övriga nämnder ser D och alliansen ingen anledning att skjuta till pengar i nuläget, men man kommer att följa utfallet löpande i kommande uppföljningsrapporter.

– När det gäller socialnämnderna ser vi ingen risk för nedskärningar just nu, men det kan ändras snabbt till exempel om man behöver köpa in mycket vårdplatser till unga. Men det kommer vi att följa, säger Martin Wannholt.

Det formella beslutet i ärendet fattas under onsdagen, men som mandatfördelningen ser ut är det troligt att Demokraternas och alliansens förslag går igenom.

LÄS MER:Oppositionen kräver budgetförstärkningar: ”Personal kommer att drabbas”

LÄS MER:Alliansens budget klubbad efter tolv timmars debatt

LÄS MER:Rekordinvesteringar väntar för Göteborgs stad

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS