Emmyly Bönfors och övriga centerpartister röstande inte med resten av oppositionen för att höja antalet valbara externa platser direkt, utan menar att den saken bäst löses i äldrenämnden.
Emmyly Bönfors och övriga centerpartister röstande inte med resten av oppositionen för att höja antalet valbara externa platser direkt, utan menar att den saken bäst löses i äldrenämnden. Bild: Mia Höglund

Fler äldre ska kunna välja boende – men oklart hur

Äldre ska kunna välja boende i extern regi även i fortsättningen, även om det finns lediga platser på kommunala äldreboenden. Det slog kommunfullmäktige fast under torsdagskvällen.
Om det blir någon skillnad i praktiken återstår att se när äldrenämnden ska hantera frågan.

ANNONS
|

I slutet av förra mandatperioden införde alliansen möjligheten för äldre att välja om de vill bo på ett boende i privat, idéburen eller kommunal regi. Tidigare fanns möjligheten att välja boende i extern regi bara när de kommunala var fullbelagda.

Men som GP tidigare berättat har det nya styret av ekonomiska skäl lagt ett tak på 550 privata platser – trots att kommunen upphandlat 1 000 platser. Och eftersom taket just nu både är nått och passerat sker inga placeringar på externa platser.

100 måste avlida

– Den sista flytten är svår. Därför är det viktigt att den enskilde kan påverka var den ska bo. Men som det är nu måste 100 äldre avlida innan någon äldre får välja, säger Elisabet Lann (KD).

ANNONS

Oppositionspartierna M, D, L och KD hade enats om ett förslag som gick ut på att kommunfullmäktige skulle slå fast rätten att välja boende i extern regi även om det finns ledig plats på de kommunala. Även SD och C valde att stödja det förslaget, vilket innebär att det fick majoritet i fullmäktige.

M, D, L, KD och SD ville gå längre än så och höja antalet valbara platser från dagens tak på 550 till 750. Men det ville Centerpartiet inte stödja.

Tillbaka till nämnden

Enligt partiets gruppledare Emmyly Bönfors är det bättre att hantera detaljerna i äldrenämnden.

– Det är en ekonomisk fråga vi måste lösa och då måste man fundera på hur man löser den snabbast. Som vi ser det är den snabbaste vägen att komma överens med styret i äldrenämnden, säger hon.

Äldrenämndens ordförande Marina Johansson (S) säger att möjligheten att välja skapat stora förväntningar, men att man ska försöka hantera situationen på ett ansvarsfullt sätt.

– Vi kan inte köra ekonomin i botten. Det tror jag inte någon vill och jag är glad att det finns ett parti på den här sidan som orkar ta ansvar för alla äldre, även de som bor på kommunala boenden. Det hedrar Centern, säger Marina Johansson (S).

ANNONS

LÄS MER:Vändningen: Fler äldre kan få välja privata boenden

LÄS MER:Äldre vägras plats på privata boenden

ANNONS