En person ihjälskjuten – en skadad

En man i 20-årsåldern har skjutits till döds i anslutning till en pizzeria i Biskopsgården. Ytterligare en man, i övre tonåren, är allvarligt skadad. Polisen hoppas dock kunna höra honom under måndagen. Ingen har gripits som misstänkt för dådet.

ANNONS
|

Polisen har inlett en så kallad särskild händelse med anledning av det inträffade.

– Det innebär bland annat att vi kan kalla in fler poliser från regionen med kort varsel. I en sådan här utredning krävs många för att knacka dörr, bedriva spaning och andra uppgifter som är viktiga att ha igång i ett tidigt skede av utredningen för att snabbare nå framgång. Vi är även på plats i området för att ta emot tips, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region väst.

Larmet om skottlossningen kom in till polisen klockan 17.48 på söndagskvällen. Det hela ska ha skett i anslutning till en pizzeria.

ANNONS

– Vi anträffade två personer som är skjutna utomhus, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

LÄS MER:Skottskadad efter mordet vägrar prata med polisen

Den ene låg på marken på en parkeringsplats. Den andre satt på en höjd, en bit därifrån, och skrek till förbipasserande att de skulle larma ambulans.

En av de skjutna personerna avled till följd av sina skador, vilket GP tidigt kunde berätta. Det rör sig om en man i 20-årsåldern som tidigare förekommit i gängkonflikter i Göteborg.

Känd av polisen

För ett par år sedan blev mannen beskjuten på en adress i Västra Frölunda.

– Det är en person som är väl känd av oss, hävdar en poliskälla.

Den andre mannen, som i ålder är i de övre tonåren, har också kopplingar till Frölunda. Han hade skador i buken när han fördes till sjukhus.

– Mannen är opererad och enligt vården är tillståndet allvarligt men stabilt, meddelade polisens presstalesman Christer Fuxborg vid 22-tiden.

På måndagsmorgonen var tillståndet för mannen oförändrat, allvarligt men stabilt, enligt polisen.

Polisen hoppas dock att kunna höra honom under måndagen.

– Sjukvården får avgöra när det är lämpligt, men vår förhoppning är att han kan höras under måndagseftermiddagen, säger Ulla Brehm.

Stökigt på Sahlgrenska

Under söndagskvällen befann sig den unge mannen på en operationsenhet. Samtidigt kom många av hans oroliga kamrater upp till Sahlgrenska, och polisen fick sätta in extra resurser i bevakningen av sjukhuset.

ANNONS

Det är oklart om det finns några vittnen till själva mordet och mordförsöket. Polisen har inlett dörrknackning i området.

– Vi jobbar på i ärendet. Vi har dock ingen misstänkt ännu, summerar Christer Fuxborg vid polisens informationsenhet.

Chadi Bassar uppger att han känner sig otrygg i området efter det som hände.
Chadi Bassar uppger att han känner sig otrygg i området efter det som hände. Bild: Robin Aron

Många grannar var upprörda

Under natten och under måndagen pågick utredningsarbetet med full kraft.

– Vi följer olika uppslag och hör vittnen. Det finns dock ingen som gripits som misstänkt för skjutningarna. Vi har fått en del tips men innehållet i dem är inget vi kan gå ut med. Utredningen är i ett känsligt skede, säger Ulla Brehm.

På kvällen stannade en del grannar till vid avspärrningarna kring pizzerian för att fråga polisen vad som hänt eller prata med varandra. Adrian Safari, som bor några hundra meter från den aktuella platsen, berättar:

– Jag gick förbi pizzerian bara fyra minuter innan det hände. När jag kom hem och var på väg upp med hissen hörde jag smällar, det var inte fyrverkerier för det lät mycket högre än så. Det känns helt sjukt, det kunde ju ha hänt medan jag var där. De skulle kunna ta fel person. Jag är ofta rädd för att jag ska bli misstagen för någon annan, säger han.

Chadi Bassar, som också bor i närheten, befann sig i Nordstan när skjutningen inträffade.

ANNONS

– Det är hemskt att sådant här sker. Verkligen otäckt. Man känner sig inte säker i området, vare sig man bor ensam eller med sin familj, säger han.

Ingela Ågren som bor i området, hörde skotten från sitt hem i närheten av den aktuella pizzerian.
Ingela Ågren som bor i området, hörde skotten från sitt hem i närheten av den aktuella pizzerian. Bild: Robin Aron

Ingela Ågren, en annan granne som har bott i område sedan 70-talet, känner sig dock trygg:

– Jag känner mig aldrig rädd när jag är ute. Jag går själv på kvällarna, det är inga problem. Men det är klart att det är för jävligt när sådant här händer. Jag hörde skotten. Man tycker ju synd om familjerna som drabbas. Det är inte roligt när sådant här sker. Verkligen inte, säger Ingela Ågren.

Andra dödsskjutningen

Söndagens dödsskjutning i Biskopsgården var den andra i Storgöteborg under 2019. I slutet av maj sköts en 42-årig man ihjäl på Kummingatan i Lövgärdet.

Den utredningen är fortfarande öppen och utan misstänkt.

När det gäller skottlossningar har det generellt varit ett mindre våldsamt år, jämfört med tidigare under 2010-talet.

Siffran över skjutningar för 2019 i Storgöteborg ligger i nuläget på drygt 20.

Under de senaste åren är motsvarande notering 40 (2016), 21 (2017) och 43 (2018).

ANNONS