Efter skolvalskaoset: S, D och V vill avveckla aktivt skolval

Socialdemokraterna, Demokraterna och Vänsterpartiet, som har en majoritet av rösterna, går nu ihop för att avveckla det aktiva skolvalet i Göteborg. Bakgrunden är det kaos där mängder av elever inte fick något av sina fem val och de överklaganden som nu rullar in.
– Det aktiva skolvalet funkar inte i Göteborg när det ser ut som det gör, säger Jessica Blixt (D).

ANNONS
|

Socialdemokraterna, Demokraterna och Vänsterpartiet går nu ihop för att avveckla det aktiva skolvalet i Göteborg, vilket P4 Göteborg var först med att rapportera.

Bakgrunden är det kaos kring skolvalet i Göteborg, där 1500 elever inte har fått något av sina fem möjliga val.

För GP har föräldrar vittnat om hur deras barn placeras på skolor de inte har valt, rycks upp från klasskompisar och närmiljön och får lång resväg till skolan.

I Göteborg tillämpas aktivt skolval, vilket innebär att samtliga elever måste ansöka vid skolstarten. Här får de uppge upp till fem alternativ. I fjol kunde GP berätta att en en mängd barn inte hade placerats på någon skola när höstterminen var igång, bland annat på grund av kommunikationsbrist och att vissa vårdnadshavare hade missat att ansöka om skola för barnen, och i år har kaos uppstått där barn inte fått något av sina alternativ.

ANNONS

Nu vill S, D och V avveckla det aktiva skolvalet i staden.

– Det aktiva skolvalet funkar inte i Göteborg när det ser ut som det gör. Vi vill också ändra prioriteringsordningen, för att säkerställa att elever kan gå på skolor i närområdet, säger kommunalrådet Jessica Blixt (D).

"Gör om, gör rätt"

Partierna har lagt fram ett gemensamt yrkande om avvecklingen och tillsammans har de tre oppositionspartierna den majoritet av rösterna som krävs för att driva igenom frågan.

Kommunalrådet Jenny Broman (V) säger att det aktiva skolvalet inte blir bra för barnen.

– Det aktiva skolvalet driver på segregationen, säger hon.

Kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) menar att "marknadsskolan" måste bort.

– Att barn helt rycks loss från sitt sammanhang och sätts på en skola långt bort, baserat på ett abstrakt fågelvägsavstånd, är förstås absurt. Då måste man göra om och göra rätt, skriver hon i ett uttalande till GP.

Helene Odenljung (L), skolpolitiskt ansvarigt kommunalråd i Göteborg, ger sin bild av majoritetens förslag att avskaffa det aktiva skolvalet.

– Ingen är nöjd med hur det har blivit, men att kasta bort valfriheten löser inte situationen vare sig nu eller sedan, säger hon.

Odenjung: "Går inte att avskaffa"

Kommunalrådet utvecklar:

– Vi kan dessutom inte avskaffa skolvalet. Det står i skollagen att elever har rätt att välja skola. Skälet till den valda varianten är att det är viktigt att inte bara de som vet om att man kan välja ska få chansen att göra det.

ANNONS

Helene Odenjung menar att fler skolor behöver byggas.

– Vi saknar klassrum, en situation vi har fått ärva. Det pågår också en utredning om att inrätta spår med ett förskoleval och nästa först till högstadiet. Det handlar också om att säkra upp syskonförtur och närhetsprincip, menar hon.

LÄS MER:Krismöte efter kaoset kring skolvalet: "Måste rättas till snabbt”

LÄS MER:Protestlistor mot skolvalet: "Barnen gråter sig till sömns"

LÄS MER:Nya regler: Elever tvingas ansöka för att gå kvar i egna skolan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS