Ett videoklipp från den aktuella predikan har publicerats på en öppen Facebook-grupp som regelbundet lägger upp muslimska predikningar och videoklipp med religiösa budskap. Den aktuella predikan ska ha hållits fredagen den 18 november i år.
Hör imamens egna ord i klippet nedan
Utreds av polis
Som GP tidigare avslöjat hade då ett storbråk redan blossat upp inom moskén efter att medlemmar upptäckt ett förfalskat protokoll från ett påstått extraårsmöte. I protokollet, som skickats in till Göteborgs kommun i samband med en ansökan om lokalbidrag, stod imamen Abdikadir Noor plötsligt inskriven som styrelseordförande trots att medlemmarna röstat fram en annan styrelse vid det ursprungliga årsmötet.
Därefter ska moskéns föreningskonto bland annat ha använts för att betala en privat faktura hos Familjebostäder, samt till att överföra tusentals kronor till ett penningöverföringsföretag som arbetar med att skicka vidare pengar till Somalia.
Nu pågår en förundersökning hos polisen och kommunen har tillfälligt fryst alla bidrag till moskéns förening som de senaste åren tagit emot hundratusentals kronor i kommunala bidrag.
Talar om Guds straff
GP har vid upprepade tillfällen sökt Abdikadir Noor via telefonsamtal till hans mobil, via sms, genom andra medlemmar samt genom att besöka moskén när han enligt uppgift ska ha varit på plats. Dock utan resultat.
I den publicerade videon på Facebook, där han talar en blandning av somaliska och arabiska, tar han dock upp anklagelserna i slutet av predikan. Där erkänner han att utbetalningar gjorts till Familjebostäder och penningöverföringsföretaget, men menar att pengarna som betalats har gått till andra imamer. Han fortsätter senare med att tala om personerna som polisanmält honom.
— Titta, anmälarna är personer som brukar be tarawiih (sunnimuslimsk bön, reds. anm) i den här moskén. De har gått och sagt att pengarna har tagits ut. Trodde han att jag eller [namn] använde pengarna privat? säger Abdikadir Noor och fortsätter sen:
— Religionen och fredagsbönerna måste förändra en. Han måste förstå att Allah inte är snabb med att straffa en, men när Allah senare tar sina slavar blir straffet mycket hårt.
"Du kan döda den du vill"
I predikningen lägger han mycket tonvikt vid vad det innebär att gå emot moskén eller honom som imam.
— Du kan ta bort (döda) den du vill, du kan döda den du vill döda, du kan sätta brand i ett hus där det finns en person du vill komma åt. Men när det kommer till Allahs bönelokal så är platsen den mest heliga platsen som finns, säger Abdikadir Noor inför hundratals församlingsmedlemmar i Biskopsgården.
När GP talar med personer som besökte den aktuella fredagsbönen, säger flera att de kände mycket obehag efteråt. Vissa säger att de inte längre känner sig välkomna på moskén.
— Jag blev chockad. Det var mycket obehagligt hur han försökte skrämma medlemmarna. Jag tänker inte längre gå dit, säger en församlingsmedlem till GP.
Kan uppfattas som hot
Enligt Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi på Uppsala universitet, är predikan ovanlig i sättet imamen utnyttjar sin maktposition.
— Man kan uppfatta det som förtäckta hot. Det kan också uppfattas som att han hänvisar till en religiös retorik. Han säger att man kan bränna ett hus och göra det ena och det andra, men att vanhedra en moské eller församling på det här sättet är väldigt allvarligt. Att de som går så långt att polisanmäla en imam kommer att straffas av gud. Det kan upplevas som skrämseltaktik och att man vill tysta kritikerna. Här har han använt sin position för att föra fram sin egen talan, säger Mohammad Fazlhashemi och tycker samtidigt att konflikten på moskén är intressant ur ett annat perspektiv.
— Man brukar säga att religioner som kommer utifrån förr eller senare kommer integreras med de traditioner som finns etablerade i samhället. Det här är ett bra exempel på hur medlemmar i en muslimsk förening anammat förenings-Sveriges traditioner och med stöd av protokoll och dokumentation kan hävda sin rätt. På så sätt är det väldigt intressant.