Förfalskade protokoll – imam polisanmäls

Förfalskade protokoll, församlingspengar som skickats utomlands och använts privat. Nu har en imam i Göteborg polisanmälts av sina kollegor för bedrägeri och urkundsförfalskning.

ANNONS
|

Hittills har två polisanmälningar gjorts mot imamen och en till person på den aktuella moskén som ligger i Göteborg. De misstänkta oegentligheterna upptäcktes av moskéns egna medlemmar och har nu lett till ett storbråk inom församlingen.

– Jag vägrar vara med i en förening som agerar odemokratiskt och korrupt, säger en person som nu lämnat församlingen i protest.

"Som en diktatur"

Det huvudsakliga bråket rör ett årsmöte som hölls tidigare i år. På mötet, som finns dokumenterat på film, röstade ett hundratal medlemmar fram en ny styrelse till moskéns förening. Bland annat utsågs en ny ordförande och en kassör med ansvar för moskéns ekonomi.

ANNONS

Moskén som de senaste åren fått hundratusentals kronor i lokalbidrag från idrotts- och föreningsförvaltningen, skickade därefter in protokollet från årsmötet till kommunen. Så långt var allt bra.

Läs även: Kommunen fryser alla bidrag till moskén

Men bara några veckor senare skickades ytterligare ett protokoll in från ett påstått extraårsmöte. I detta protokoll var plötsligt moskéns imam inskriven som ordförande, och den valde kassören var utbytt mot en annan person. Enligt flera personer som GP varit i kontakt med ska extramötet dock aldrig ha ägt rum.

– Det är förfalskat. Jag har inte varit på något extra årsmöte som det står. Imamen har ändrat och skrivit in sig själv som ordförande. De försöker styra föreningen som en diktatur, säger en person i föreningen.

Imam: Detta stämmer inte

Sheikh Yusuf Ahmed, en annan imam som till vardags jobbar på Bellevuemoskén i en annan stadsdel, hävdar också att protokollet är falskt. I protokollet står han inskriven som ansvarig för mötetoch när GP visar det för honom blir han förvånad.

– Det där protokollet har jag aldrig sett. Det stämmer inte. Jag var i Oslo vid den tidpunkten, så jag kan omöjligt ha deltagit på detta extramöte, säger imamen Sheikh Yusuf Ahmed.

Så det är ett falskt protokoll?

ANNONS

– Ja, detta stämmer inte. Någon har skrivit in mitt namn där. Vad jag vet har det bara hållits ett enda årsmöte, det som finns på film.

Även kassören som valdes på det ursprungliga årsmötet är upprörd.

– Det är imamen och hans närmaste som gjort ett fejkat protokoll för att de vill behålla makten själva. De vill inte att andra har insyn i ekonomin, säger kassören.

Skickade pengar utomlands

GP har tagit del av ekonomisk dokumentation, bland annat fakturor och utdrag från föreningens bankkonto. Där framgår det att föreningens pengar bland annat använts till att betala en lås- och dörröppning på en privat lägenhet ägd av Familjebostäder i en annan del av Göteborg.

Tusentals kronor har även förts över till ett företag som arbetar med att skicka vidare pengar till utlandet, något som nu polisanmälts tillsammans med det förfalskade protokollet.

– Det pratas väldigt mycket om detta i vår stadsdel. Imamen är ju en förebild för så många människor. Men folk är också rädda för att gå emot imamen för att de tror att de kan bli straffade av Gud då, säger en annan församlingsmedlem till GP.

Enligt Sofia Lalander på polisens bedrägerirotel har man nu inlett en förundersökning.

– Vi har samlat in en del uppgifter och ärendet pågår. Mycket mer kan jag inte säga i dagsläget, säger Sofia Lalander.

ANNONS

Polisanmäld förut

Det är inte första gången som imamen anklagas för att ha förfalskat och ändrat i protokoll. Redan 2014 polisanmäldes han för samma sak. Den förundersökningen lades dock ner.

– Jag drog tillbaka anmälan och orkade inte driva det vidare. Jag trodde inte de skulle våga fortsätta göra så här, säger mannen som gjorde anmälan den gången.

GP har vid upprepade tillfällen sökt den utpekade imamen, bland annat via hans eget mobilnummer.

– Han är inte här. Jag vet inte var han här, säger en mansröst när GP ringer mobilnumret.

Därefter lägger mannen på. När GP ringer igen är telefonen avstängd.

När vi ringer vidare till andra personer i församlingen finns det dock vissa som delvis tar imamen i försvar.

– Det här är maktkamp mellan två grupper som pågått i flera år. I grunden handlar det om vilken inriktning moskén ska ha, säger en församlingsmedlem.

Något de andra medlemmarna inte håller med om.

– Det här handlar inte om en maktkamp. Vi vill bara att föreningen ska skötas korrekt, säger en medlem.

ANNONS