Efter explosionen – Ulf Kristersson (M) besöker Annedal

Två dygn har gått sedan explosionen och den omfattande branden i Annedal då flera skadades och hundratals evakuerades. Under torsdagen besökte Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lägenhetshuset.
– Jag har goda vänner som bor här. Det var fint att höra deras berättelse.

ANNONS
|

Avspärrningarna runt lägenhetshuset på Övre Husargatan i Annedal har minskat, men den söndersprängda porten omges fortfarande av polistejp.

– Det är en helt förfärlig händelse, det är svårt att ta in att man har vaknat till den här explosionen och rökfyllda utrymmen men jag ville se det med egna ögon, säger Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare.

Det har gått drygt två dygn sedan hundratals boende vaknade av en explosion och svår brand. Situationen har beskrivits som kaotisk när folk hoppade från balkonger för att fly lågorna och över 20 personer fördes till sjukhus.

GP har tidigare pratat med Jessica Öhrn som tog sig ner från sin balkong på första våningen – hon har bott granne med Ulf Kristersson i Strängnäs. Under torsdagen var han i Annedal för att se förödelsen med egna ögon.

ANNONS

– Jag har goda vänner som bor här så vi fick deras beskrivning hur det var den morgonen, säger Moderatledaren.

LÄS MER:140 lägenheter utrymda efter explosionen i Annedal

LÄS MER:Boende: ”Fruktar att jag aldrig får komma hem”

”Fint att höra deras berättelse”

Han noterar att han även har en vän som vaknade av det sprängdåd som drabbade Östermalm förra året.

– Så det är andra gången som jag har människor i min egen närhet som är utsatta. Det gör det varken saken värre eller bättre på något sätt men det antyder väl hur många människor i Sverige som på något sätt också är personligen berörda av det här.

Göteborg har drabbats av flera sprängdåd genom åren, är det här något du har haft i tankarna sedan tidigare eller krävs det att du har vänner som råkar ut för det?

– Nej, verkligen inte. Den här grova brottsligheten, oavsett vad det beror på i det här fallet för det vet vi inte, är ju förfärlig. Det är bara en slump att jag råkade ha vänner här. Jag hade bestämt att åka hit innan jag visste att de bodde just här.

– Det var fint att höra deras berättelse, det är klart alla som känner någon som är utsatt tar det extra mycket för så är det ju men det här är ju helt förfärligt sedan beskriver de allt fint de har fått.

ANNONS

Minst 20 olösta sprängdåd i Göteborg

I nuläget är en man anhållen i sin frånvaro, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Enligt GP:s källor är polisens huvudspår att dådet inte är kopplat till organiserad brottslighet utan snarare till ett vräkningsärende.

LÄS MER:Vräkningsärende kan ligga bakom explosionen i Annedal

Enligt GP:s sammanställning har det dock skett minst olösta 20 sprängdåd i Göteborg sedan 2019.

– Det där är ju ett extra stort bekymmer, nu vet vi inte i det här fallet, men det är grova brott som begås och många blir aldrig uppklarade. Det urholkar ju tilltron till hela rättsstaten, säger Ulf Kristersson.

– Det hänger ofta ihop med tystnadskultur, det är människor som vet men som inte vill berätta och som är rädda. Det tar jag på väldigt stort allvar för om det där fortsätter, då kommer fler och fler människor låta bli att berätta vad de vet och då kommer ännu fler gärningsmän gå fria. Det kräver att man ändrar på lagstiftningen.

Kan man göra något från politiskt håll?

– En av de saker man måste göra är att införa ett system med anonyma vittnen. Så sent som igår kom alla remissvar på en sådan utredning där tunga remissinstanser tycker att man ska införa anonyma vittnen och regeringen har hittills vägrat att ta i den frågan. Jag tror det är absolut nödvändigt, inte för att någon vill det egentligen utan för att det är nödvändigt för att bryta tystnadskulturen.

ANNONS

LÄS MER:Familjen återvände hem efter explosionen – får inte sova kvar

LÄS MER:Erik Nord om sprängningarna: Utsätter folk för en orimlig risk

LÄS MER:Brandmannen Johan väcktes av grannarna – hyllas som hjälte

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS