140 lägenheter utrymda efter explosionen i Annedal

Hundratals göteborgare tvingas natten mot onsdagen sova utan sin egen säng. 140 lägenheter och fem lokaler står tomma i Annedal, mer eller mindre förstörda efter tisdagsmorgonens explosion.
– Det är en stor bedrövelse som man känner, säger Linda Pettersson, vd på fastighetsbolaget Ernst Rosén.

ANNONS
|

Informationsmötena för de boende avlöser varandra. Människor, unga som gamla, lever i stor ovisshet. Vissa har ingen aning hur skadade just deras hem är, andra upplevde med egna ögon morgonens kaos på Övre Husargatan i Annedal. Någon frågar på tisdagskvällens möte hur det blir med postutdelningen kommande dag.

Fastighetsbolaget Ernst Rosén äger samtliga 140 lägenheter och fem lokaler som är drabbade efter explosionen och den följande branden. Beskedet under tisdagskvällen är att ingen hyresgäst kan få tillgång till sina bostäder natten mot onsdagen eftersom räddningstjänsten har behövt vara kvar på plats och arbeta med släckningen.

Fastighetsbolaget har inte kunnat få någon uppfattning om omfattningen på skadorna än.

ANNONS

LÄS MER:Explosion i lägenhetshus i Annedal – flera allvarligt skadade

Hotellrum i Göteborg

Linda Pettersson, vd på Ernst Rosén, berättar att det primärt är hyresgästernas eget ansvar att ordna med ersättningsboende i en sådan här situation – ofta i samråd med sina försäkringsbolag.

– Men vi har försökt vara behjälpliga och har bokat upp ett antal hotellrum i staden om man inte kunnat lösa boende på annat håll, nu under den akuta fasen, säger Linda Pettersson och fortsätter:

– Det är en stor bedrövelse som man känner, framför allt för alla hyresgäster.

Exakt hur många personer som är drabbade vet inte Linda Pettersson, men med tanke på att 140 lägenheter är skadade lär det röra sig om ett tresiffrigt antal göteborgare som under natten inte har tillgång till sina hem.

”Gardinerna är inte vita längre”

En av dem är Jessica Öhrn, 46. Hon och maken Christian tog sig i panik ner från balkongen, en våning upp, strax efter att de sett grannen ovanför hoppa under tisdagsmorgonen.

– Gardinerna är inte vita längre, de är bruna, säger hon och blickar in i lägenheten, som är en av de med tydligast skador.

Via försäkringsbolaget har de fått hotellrum över natten och den kommande veckan. Jessica är inställd på att det kommer ta ett bra tag för dem att kunna flytta tillbaka, med tanke på hur omfattande skadorna verkar vara.

ANNONS

– Det kommer att ordna sig.

LÄS MER:Drabbade efter explosionen i Annedal samlades för fika i Saronkyrkan

Väggarna är svarta

När röken började välla in, strax före klockan 05 på morgonen, fick hon på sig byxor och en tröja. Skorna kastade hon över balkongräcket. Brandmän som varit inne i lägenheten en kort stund har berättat hur väggarna nu är så gott som helt svarta.

– Det finns ingenting som är viktigt därinne, mer än att vi står där välbehållna. Därför blir det konstigt när vi sitter på ett möte och man ska balansera allas känslor. Det finns de som vill komma in i sina lägenheter och hämta grejer, men inte får då vattenledningarna inte funkar. Vi tänker: Vad finns det att hämta? säger Jessica Öhrn.

Ingen överblick över skadorna

Efter tisdagen kommer fastighetsbolaget Ernst Rosén att lägga upp en mer långsiktig plan. Till följd av den omfattande insatsen på plats, med att säkra byggnaderna, har hyresvärden på tisdagseftermiddagen ännu inte kunnat överblicka skadorna.

– Vi gör verkligen allt vi kan för att komma i gång med vårt arbete så fort som möjligt, och återställa lägenheterna och lokalerna så att hyresgästerna kan flytta tillbaka, säger Johan Östling, förvaltare på Ernst Rosén.

LÄS MER:Toppolitiker reagerar starkt på explosionen ”Många har förlorat sina hem”

Medan situationen akut löser sig med erbjudna hotellrum, och att många hittat sovplats hos vänner och familj, råder stor ovisshet kring framtiden.

ANNONS

LÄS MER:Branden i Annedal – detta har hänt

LÄS MER:Han hjälpte grannarna fly från balkongen: ”Tog emot en liten pojke”

LÄS MER:Löfven och Damberg om explosionen i Göteborg

ANNONS