Bilar på motorvägen E6 i centrala Göteborg.
Den vanligtvis vältrafikerade E6 kommer att stängas av helt och hållet i ungefär ett och ett halvt dygn. Bild: Adam Ihse/TT

E6 stängs av i helgen

I helgen ska Trafikverket gjuta Västlänkens nya bro över E6. Därför stängs motorvägen av helt och hållet. Bilister uppmanas att ta andra vägar – eller lämna bilen hemma.

ANNONS
|

I helgen planerar Trafikverket ett större jobb över E6, i höjd med Olskroken.

– Vi ska gjuta vår nya bro som är en del av Västlänken, säger Kenneth Ahl, produktionsledare för deletapp centralen på Trafikverket.

Därför stängs hela E6 av för trafik i båda riktningar mellan Olskroksmotet och Ringömotet, inklusive Tingstadstunneln, i helgen. Det gäller från fredag 26 maj klockan 22.00 till söndag 28 maj 11.30.

– Vi har valt att stänga av E6 under själva gjutningsarbetet då vi har gjort bedömningen att det orsakar minimal påverkan. Vi får ju påverkan oavsett men på det här sättet får vi så liten påverkan som möjligt, säger Kenneth Ahl.

ANNONS
Den nya bron byggs över E6, vid Olskroksmotet.
Den nya bron byggs över E6, vid Olskroksmotet. Bild: Daniel Zorman, NCC

Han säger att det visserligen hade varit möjligt att låta vissa delar av E6 vara öppna medan man gjuter bron.

– Men det hade tagit längre tid och vi hade fortfarande behövt stänga av flera körfält. Så det hade gått mycket långsammare, det hade blivit långa köer och vi hade behövt stänga av en längre period, säger han.

Mest trafik mitt på lördag

Enligt Trafik Göteborg kommer avstängningen att påverka trafiken kraftigt – den berör alla trafikanter som hade tänkt köra genom Göteborg via E6 eller som ska till eller från riksväg 40.

Bilister uppmanas därför att i första hand att lämna bilen hemma.

– Det är bra om du som kan resa på andra sätt än med bil den här helgen, till exempel genom att åka kollektivt. Annars bör du välja andra vägar och starta din resa i god tid, säger Robin Holmér, trafikanalytiker på Trafik Göteborg.

Alternativa vägar som rekommenderas är Söderleden, Älvsborgsbron och Lundbyleden (alternativt Hisingsleden) samt Partihalls- och Marieholmsförbindelserna.

– Det kommer att bli köer och längre restider, främst mellan klockan 11 och 16 på lördagen då det är som mest trafik, säger Robin Holmér.

Bilar i Tingstadstunneln i centrala Göteborg.
Även Tingstadstunneln kommer att vara avstängd. Bild: Thomas Johansson

Arbetet kommer även att påverka tågavgångar på Västra Stambanan (till exempel Göteborg-Stockholm), Bohusbanan och Norge-Vänerbanan.

ANNONS

Framtida arbete med den nya bron, som att ta bort gjutformarna, kommer att utföras under tre helger i juni. Trafikverket flaggar för att det då finns stor risk för köer på E6, eftersom man måste stänga av vissa filer. Det ska dock inte krävas en total avstängning igen.

Bron beräknas vara helt klar i höst.

LÄS MER:Tingsrätten har beslutat om rekonstruktion för AGN Haga

LÄS MER:Konkursansökan inlämnad mot Västlänkenbolaget

LÄS MER:Trängselskatten i Göteborg kan höjas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS