Din gamla IPhone kan vara en dyrgrip

Den allra första modellen av iPhone har blivit ett samlarobjekt. Internationellt har den sålts för motsvarande 100 000 kronor. Astrit Morina från Partille hoppas få 40 000 för sin.

ANNONS

En gammal IPhone, med mycket sämre prestanda än din nuvarande, låter kanske inte som något bra köp. Men tidiga modeller av Apples telefon har blivit samlarobjekt som ökar i värde. Ett exemplar av den allra första modellen från 2007 såldes häromåret på eBay för 15 000 dollar, vilket motsvarar strax över 100 000 kronor.

– De som är oanvända går att sälja väldigt dyrt. Men så fort de har varit igång eller repats minsta lilla tappar de värdet, säger Astrit Morina.

Har komplett IPhone-samling

Astrit försöker själv sälja ett exemplar på Blocket för 40 000 kronor. Hemma har han en hel samling med alla IPhone-modeller som funnits i nyskick som han tänker spara. Den första modellen har han två exemplar av och bestämde sig för att sälja den ena.

ANNONS

– Att köpa sådana här grejer är nästan som aktier. Om tio år skulle den kunna vara värd hur mycket som helst.

Den första IPhonen kom aldrig till Sverige, såAstrit köpte den från USA när den kom. Han kände redan då på sig att Apple var något stort på spåren.

– Den första använde jag själv och har sålt sedan länge. Men sen köpte jag en till två år senare för att ha som samlarobjekt.

Marknaden större utomlands

Under tisdagsförmiddagen har omkring 1 500 personer tittat på annonsen, men än så länge har ingen har hört av sig. Om ingen slår till kommer Astrit kanske försöka sälja den på eBay istället eller vänta tills marknaden är mogen i Sverige.

– Jag vet inte hur stor marknaden för samlarobjekt är i Sverige. Så jag testar lite. Internationellt skulle den nog gå att sälja snabbare.

ANNONS