Demonstration mot Nato i centrala Göteborg

Tusentals personer tågade på lördagen genom centrala Göteborg för att demonstrera mot ett svenskt medlemskap i Nato. Med banderoller som ”Nej till Nato” och ”Stoppa Aurora 23” gick demonstrationståget från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen. Flera spårvagnslinjer stoppades.
– Vi vill absolut inte gå med i detta stormaktskrig som utspelar sig mellan USA, Kina och Ryssland, säger Gunnel Berge, en av demonstranterna.

ANNONS
|

”Inte en soldat, inte ett gevär, inte en krona till Natos militär”, skanderade demonstranterna under lördagen i centrala Göteborg. Polis på plats uppskattade att det var mellan 2 000 och 2 500 personer i demonstrationståget.

– Vi är här för att vi vill ha alliansfriheten kvar, säger Gunnel Berge, en av arrangörerna i Göteborgs fredskommitté, på plats på Gustaf Adolfs torg under demonstrationen.

Hundratals personer samlades på torget klockan 14 på lördagen. När demonstranterna en stund senare börjat tåga mot Götaplatsen fylldes antalet på och klockan 15 var det uppskattningsvis över 2 000 personer som demonstrerade mot svenskt medlemskap i Nato.

ANNONS

–Vi vill absolut inte gå med i detta stormaktskrig som utspelar sig mellan USA, Kina och Ryssland, där vi bara blir en vasallstat i stormaktspolitikens spel.

Hur tänker du att Sverige ska skyddas?

– Det finns inget skydd i krig, bara soldater och civila som ska dö, säger Gunnel Brege.

Kollektivtrafiken påverkades

På Götaplatsen spelades musik och tal hölls på trappan bakom Poseidon.

I publiken stod Evelina Orrlöv.

– Jag tycker att vi ska värna om den alliansfriheten som vi haft så länge i Sverige och inte blanda in oss i krig. Går vi med i Nato kommer det leda till att vi måste vara med i krig, säger hon.

Hon var också på plats för att demonstrera mot militärövningen Aurora 23.

– Att vi tillåter en sådan militärövning på svensk mark är som att öppna famnen för Nato.

– Det är en stor fråga och något vi borde få folkomrösta om, om Sverige ska gå med i Nato. Man kan säga nej till Nato och man kan fortfarande vara emot Rysslands krig mot Ukraina. Vi är emot alla krig, säger Evelina Orrlöv.

Enligt polisen på plats har demonstrationerna gått lugnt och fredligt till.

Flera linjer i kollektivtrafiken, såsom buss 18 och spårvagnslinje 5 påverkades av demonstrationen under lördagen men allt ska ha flutit på som vanligt igen vid 15-tiden.

ANNONS

LÄS MER:Beskedet: Sverige Nato-medlemmar senast i juli

LÄS MER:Svenska freds anser att alla militära övningar bör pausas

LÄS MER:USA vill se Sverige i Nato före sommaren

ANNONS