Försvarets Helikopter 16, även känd som Blackhawk, flyger över korvetten HMS Härnösand med bland andra USA:s försvarsminister Lloyd Austin och ÖB Micael Bydén ombord.
Försvarets Helikopter 16, även känd som Blackhawk, flyger över korvetten HMS Härnösand med bland andra USA:s försvarsminister Lloyd Austin och ÖB Micael Bydén ombord. Bild: Fredrik Sandberg/TT

USA vill se Sverige i Nato före sommaren

USA jobbar hårt för ett snabbt svensk Natointräde före sommaren.
Det uppger USA:s försvarsminister Lloyd Austin under sitt Sverigebesök.
– Jag ser fram emot att inom kort kunna kalla er en allierad, säger han.

ANNONS
|

Lloyd Austin togs på onsdagen emot av sin svenske motsvarighet Pål Jonson (M) på Muskö marinbas söder om Stockholm. Austin försäkrade då att USA fortsätter att sträva mot ett snabbt svenskt Natointräde.

– Vi kommer att jobba hårt för att få det gjort före sommaren. Jag ser det som mycket viktigt, säger Austin under besöket på Musköbasen.

Han känner sig säker på att Sverige kommer att vara Natomedlem till Natotoppmötet i Vilnius den 11–12 juli.

– Vi uppmanar Turkiet och Ungern att ratificera Sveriges anslutning så fort som möjligt, säger Austin.

På Musköbasen förevisades Austin bland annat ubåtar, korvetter och flygstridskrafter. Han var imponerad av vad han fick se.

ANNONS

– De svenska styrkorna är exceptionellt kapabla och en mycket professionell stridsstyrka.

"Viktig allierad"

Vad USA kan göra för att få Turkiet och Ungern att säga ja till Sveriges Natomedlemskap ville Austin inte gå in på, förutom att "som en viktig allierad" uppmana den turkiska ledningen till det.

Han fick frågan om den nyligen träffade överenskommelsen om att sälja F16-plan till Turkiet kan skynda på ratificeringen. Austin ville dock inte göra någon koppling mellan den affären och svenskt Natomedlemskap.

– Turkiet är en viktig allierad och det är viktigt att uppdatera deras kompetens, säger han.

Ska fortsätta

En annan punkt på dagordningen på Musköbasen var de säkerhetsförsäkringar som Sverige har fått av USA.

På pressträffen fick Austin frågan om hur länge USA:s säkerhetsförsäkringar varar i väntan på att Sverige släpps in i Nato och om hur omfattande de är. Det vill dock den amerikanska försvarsministern inte gå närmare in på.

– Men Sverige är en viktig partner. Vi övar med er och våra trupper arbetar tillsammans för att öka interoperabiliteten och modernisera våra styrkor, säger Austin.

Han nämner även att amerikanska krigsfartyg det senaste året besökt svenska hamnar allt oftare och att amerikansk stridsflyg visat upp sig tillsammans med svenska plan.

– Vi kommer att fortsätta med det, säger Austin.

ANNONS

Hans besök i Sverige är det första besöket av en amerikansk försvarsminister på 23 år.

USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin och försvarsminister Pål Jonsson (M) på Muskö örlogsbas. I bakgrunden HMS Härnösand, korvett av Visby-klass.
USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin och försvarsminister Pål Jonsson (M) på Muskö örlogsbas. I bakgrunden HMS Härnösand, korvett av Visby-klass. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fakta: Musköbasen

Muskö örlogsbas ligger i Haninge kommun söder om Stockholm och invigdes den 30 september 1969.

I den underjordiska anläggningen, lika stor som Gamla stan, rymdes förutom ett flertal dockor även slip, kontor, verkstäder, förråd, sjukhus, kök och matsal.

2004 beslutade regeringen att marinen bara skulle ha en marinbas, i Karlskrona, och därför började basen på Muskö avvecklas 2005. Men viss verksamhet fanns ändå kvar på Musköbasen.

2017 togs nya beslut inom Försvarsmakten, som innebar att marinstaben återigen utökade sin verksamhet på Muskö. Samma dag som basen fyllde 50 år, den 30 september 2019, invigdes den nya marinstaben på Muskö.

Källa: Försvarsmakten

ANNONS