De manifesterade mot Nato: ”Debatten är ensidig”

Sverige behöver inte Nato för fred. Nato behöver Sverige för krig. Det var budskapet när organisationen Nej till Nato Göteborg manifesterade på Gustav Adolfs torg.
– Debatten är ensidig, säger Claes Bjurklint, talesperson för organisationen i Göteborg.

ANNONS
|

Det blev ett lägligt uppehåll när organisationen Nej till Nato arrangerade en manifestation på Gustav Adolfs torg på onsdagseftermiddagen. Polisen uppskattade antalet deltagare och åhörare till 150 personer medan arrangören själva uppskattade det till 250 deltagare.

– Vi har jobbat mycket för att mobilisera och det mobiliseras på många håll. Natodebatten är ensidig och det förs fram en oerhörd propaganda för krig, säger talespersonen Claes Bjurklint.

Ska vara fredsmäklare

Debatten om Nato har varit särskilt het sedan Rysslands invasion av Ukraina. Natoförespråkare har lyft att om Ukraina hade varit med i Nato hade landet varit säkrare och större chans att stå emot.

Flera av de Natomotståndare som GP pratar med under manifestationen är tydliga med att de fördömer invasionen men att ett svenskt Natomedlemskap ändå inte är att föredra.

ANNONS

– Vi har klarat oss bra med alliansfrihet i 200 år. Sverige ska göra nytta som fredsmäklare under krig. Det är de gamla idealen som Socialdemokraterna haft som vi förespråkar. Olof Palme var en stor kraft i världspolitiken samtidigt som vi stått utanför allianser, säger Clas Bjurklint.

I en opinionsundersökning gjord nyligen av Aftonbladet/Demoskop visar att drygt 60 procent av de tillfrågade är för ett svenskt Natomedlemskap.

Flydde till Sverige

Katja Alheden var en av fyra talare under manifestationen.

– Det är viktigt att vi syns och att det märks att det finns ett motstånd mot ett krigsallians. Om vi går med utsätter vi oss för en onödig fara att bli indragna i ett kärnvapenkrig, säger hon.

Azar Gharibnavaz flydde till Sverige från Iran för flera decennier sedan. Hon deltog i manifestationen och ville lyfta in en annan aspekt.

– De flesta svenskar har tack och lov inte upplevt krig. Jag har sett bortsprängda armar och ben. Det ska ingen behöva uppleva. Om vi går med i Nato gör vi oss till en måltavla för krig, säger hon.

Manifestationen flöt på fredligt utan några motdemonstranter. Den 22 maj planeras en större demonstration på Gustav Adolfs torg.

LÄS MER:Tio bästa argumenten för och emot Nato

LÄS MER:Andersson: ”Ett steg framåt”

LÄS MER:Nato: De behöver bara söka

ANNONS