Moderaternas kampanjfilm tecknar en dyster bild av Göteborg.
Moderaternas kampanjfilm tecknar en dyster bild av Göteborg. Bild: Skämdump Moderaternas kampanjfilm

Darvik (L): "Moderaternas valfilm skrämmer väljarna"

Liberalerna kritiserar Moderaterna för att skrämma väljarna och måla upp en osann bild av Göteborg i partiets kampanjfilm.
– Jag tycker att det är oansvarigt. Vi behöver politik för hur vi kan komma närmare varandra, inte glida isär mer, säger Axel Darvik (L).

ANNONS
|

Moderaternas uppmärksammade kampanjfilm beskriver ett Göteborg som har slitits isär. Staden har blivit ett tillhåll för jihadister, bilar sätts i brand och människor skjuts ihjäl.

Nu kritiserar liberalen Axel Darvik Moderaterna för att måla upp en falsk bild av Göteborg. Han säger att Moderaterna är oansvariga.

– Som politiker måste man bygga politik på fakta och förnuft. Det finns en tendens i politiken att försöka skrämma väljare. Vi behöver politik för hur vi ska komma närmare varandra, inte glida isär mer, säger han.

Han vänder sig mot att Moderaterna beskriver förorterna som tillhåll för jihadister samtidigt som många har flytt för att komma bort från religiös extremism.

ANNONS

– Det bor vanliga människor i förorterna. De går till jobbet, till skolan och kämpar för att få vardagen att gå ihop, säger han.

Kommunalrådet David Lega (KD) tycker att det är bekymmersamt att filmen presenterar problem, men inga lösningar.

– Nu diskuteras ju filmen och inte problemen, det måste ses som ett misslyckande. Jag hade själv aldrig gjort en film på det sättet.

"Inte bättre förr"

Som ordförande i Liberalernas valmanifestgrupp har Axel Darvik varit med och tagit fram en berättelse om ett annat Göteborg. Liberalernas och Moderaternas Göteborg skiljer sig åt.

– Vi är 10 procent av Sveriges befolkning och står för 20 procent av all forskning och utveckling. Göteborg är ett kunskapsnav. Vi har den lägsta arbetslösheten i landet, säger Axel Darvik.

Han säger att det finns problem i Göteborg, inte minst på integrationsområdet, men menar att politikerna måste kunna förmedla framtidshopp och trygghet.

– Det har gått ganska bra för Göteborg. Den låga arbetslösheten visar att integrationsresan är lite kortare i Göteborg.

Budskapet i Moderaternas kampanjfilm är att Göteborg var bättre förr. Axel Darvik håller inte med.

– Nej. Det var annorlunda förr, men det går inte att backa bandet eller glamorisera historien. Då hänger vi inte med den tid vi lever i, säger Axel Darvik.

ANNONS

Inte heller David Lega tycker att det var bättre förr.

– Hade det varit 1970 nu hade jag bott på institution, så det har jag svårt att tycka. Det är farligt att säga att allt var bättre eller sämre förr, vi måste våga vara djupare i våra analyser.

L kan samarbeta över blockgränsen

Axel Darvik säger att Moderaternas film följer tendensen bland politiska partier som vill vinna enkla poänger för att locka väljare.

Samtidigt ser Liberalerna Moderaterna som utgångspunkt för fortsatt samarbete efter valet.

– Jag tror att det finns många viktiga reformer vi behöver göra. Men man kan inte blunda för att vi har olika utgångspunkter.

Men han utesluter inte att det kan bli aktuellt att samarbeta med andra partier än allianspartierna.

Kommunalrådet Hampus Magnusson (M) håller inte med om kritiken. Han säger att Göteborg är den staden som samlar upp flest IS-krigare och han är glad att problemen nu har hamnat i fokus.

– Från väljarna har det varit oerhört positiv respons. Jag har nog aldrig fått så många positiva meddelanden för något förut.

Han tycker inte att kampanjfilmen svartmålar staden. Tillsammans med filmen presenterar partiet en mängd förslag på lösningar.

– Vi har en stolt historia, men vi står i ett vägskäl efter att staden har misskötts av de rödgröna.

ANNONS

LÄS MER:Därför pratar hela Sverige om bilden av Göteborg

LÄS MER:Statsvetaren: Ett inlägg i kampen om Sverigebilden

ANNONS