Hampus Magnusson, kommunalråd för Moderaterna i Göteborg.
Hampus Magnusson, kommunalråd för Moderaterna i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt

Därför pratar hela Sverige om bilden av Göteborg

En "parodisk nidbild" av Göteborg eller en film som lyfter problem politiker inte "velat prata tillräckligt om" tidigare. Moderaternas valfilm om Göteborg får hela landet att diskutera hur staden egentligen mår.

ANNONS
|

Till stämningsfulla bilder på kranar i hamnen, Ullevi, Poseidon och fiskauktionen inleds Göteborgsmoderaternas valfilm med en kvinnoröst som nostalgiskt berättar om en "stolt stad" med stark gemenskap och god stämning "som ingen annan stans" En stad där det "rullade på bra". Men det var då, förklarar rösten plötsligt.

"Det var länge sedan nu. Människor skjuts ihjäl. Bilar sätts i brand. Det har uppstått städer i staden och Göteborg slits isär. Hur blev Sveriges framsida ett tillhåll för jihadister och kriminella gäng" frågor hon sig i nästa klipp.

Författaren och krönikören Alex Schulman menar att han ryser in i märgen av Moderaternas film.
Författaren och krönikören Alex Schulman menar att han ryser in i märgen av Moderaternas film. Bild: NILS PETTER NILSSON

Filmen, som de lokala Moderaterna släppte redan i september förra året, har de senaste dagarna fått stor uppmärksamhet. I helgen skrev Expressens krönikör Alex Schulman att filmen får honom att rysa "in i märgen, för insikten är att Sveriges näst största parti nu positionerar sig intill Sverigedemokraterna"

ANNONS

På söndagen blev filmen också omdiskuterad i SVT:s Agenda medan DN:s Johan Hilton, i en krönika, argumenterar för att det Göteborg som Moderaterna "drömmer sig tillbaka till" aldrig ens har funnits.

"Parodisk nidbild"

På Twitter kallar också Ulf Bjereld, Förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, filmen för en "parodisk nidbild" av Göteborg.

S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld är en av de som kritiserat Göteborgsmoderaternas valfilm.
S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld är en av de som kritiserat Göteborgsmoderaternas valfilm. Bild: Stefan Berg

– Det är en parodi för att det är så överdrivet – både den förgyllda bilden av att det var så bra förr och den att det är så mörkt idag, är överdrivna. Det är en extrem svartmålning av Göteborg. Vi har allvarliga problem att hantera här, men det är fel att, som Moderaterna, låta de problemen prägla hela bilden av Göteborg. De ger en ensidig bild av staden. Det finns mycket som går väldigt bra i Göteborg också – ekonomin är stark och arbetslösheten minskar till exempel, säger han.

Han tycker även att filmen är populistisk.

– Populismen vilar på tanken om ett homogent folk, att det bara finns en slags göteborgare, som bara tycker en sak, och att den göteborgaren förr mådde bra och nu mår dåligt. Jag tror filmen är ett sätt för Moderaterna att dels närma sig de väljargrupper som dras till SD, dels övertyga fler väljare om den här negativa bilden, så att även de ska tycka att det krävs förändring, säger Ulf Bjereld.

ANNONS

"Det har sopats under mattan"

Hampus Magnusson (M) kommunalråd i Göteborg, håller inte med om att partiet svartmålar staden.

– Ingen är gladare än vi att Volvo går bra och att arbetslösheten minskar – samtidigt ligger sju av Sveriges 23 särskilt utsatta områden, eller no go-zoner som de också kallas, i Göteborg. Det finns delar av Göteborg som styrs av klaner och dit polisen måste åka i större grupper för att inte riskera att bli övermannade. GP skrev ju senast idag om skolpersonal i stadsdelarna som hotas av islamister. Det är exempel på problem som Socialdemokraterna och kanske även vi i Moderaterna inte pratat tillräckligt mycket om förut. Det har sopats under mattan för att man hellre velat prata om annat, säger han.

Hampus Magnusson förnekar inte att Moderaterna också satsar på att locka väljare från Sverigedemokraterna.

– Vi försöker locka väljare från alla partier. I filmen beskriver vi de problem som vi upplever att många göteborgare ser och oroar sig över, och ger också en lista på 101 åtgärder för att lösa dem. Det är inte att svartmåla Göteborg, säger han.

Var Göteborg verkligen så där bra förr då?

– Jag tänker inte skämmas för att vi är stolta över vår stad. Allt var inte bättre förr, men i trygghetsfrågorna har det verkligen gått åt helt fel håll med tiden, säger Hampus Magnusson.

ANNONS

– Det är bra att situationen i Göteborg diskuteras, men det är förvånande att det krävs att en proffstyckare som heter Alex Schulman och sitter vid Stureplan ska vakna för att problemen nu också ska diskuteras i nationell media, säger Hampus Magnusson.

ANNONS