Därför ska du inte mata änder med bröd

Att änder som matas med bröd dör av svällande magsäckar är en seglivad myt. Det finns helt andra orsaker varför du inte ska göda dem med det.

ANNONS
|

Solen skiner i parken och änderna kommer i guppande i grupp. Visst kan det vara lockande att riva en brödlimpa itu och kasta smulorna mot de glupska krabaterna.

Många avstår eftersom de tror att brödet sväller i magsäcken och fåglarna dör en plågsam död.

– Det gör de inte. Generellt klarar fåglar alldeles utmärkt att äta torr föda och kan hantera det. Annars vore det lika illa med allt annat som är torrt, säger Lotta Berg, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och ordförande i Birdlife Sverige (tidigare Sveriges ornitologiska förening).

LÄS MER:Veterinärer rapporterar om fulla fåglar

LÄS MER:Sällsynt fågelart i Torslanda skapar historia

Samma sak gäller ris, även det är helt ofarligt för änderna. I rimlig mängd.

ANNONS

– Det är inte så att bröd är direkt skadligt för dem, tvärtom. Men om änderna i parkerna bara får bröd blir det för ensidig kost för dem. I grunden vill man väl och vara godhjärtad men det blir mer bukfylla än näring, säger Lotta Berg.

Dessutom riskerar den ensidiga kosten ungarnas skelettutveckling, vilket man särskilt bör tänka på framåt vårkanten när det är dags för änderna att skaffa ungar. I värsta fall kan det leda till att ungarna får så missbildade vingar att de inte längre kan flyga.

– För att skelettet ska utvecklas korrekt behövs en balans mellan kalcium och fosfor och andra näringsämnen. Det ska finnas lagom mängder med energi och proteiner så de växer lagom fort, säger Lotta Berg.

Även mögligt bröd ska man undvika ge änderna. Vad du däremot kan ge änderna utan att du riskerar deras liv och hälsa, utan tvärtom hjälper dem, är spannmål och majskorn.

LÄS MER:Kråkor kan hjälpa till att plocka fimpar

LÄS MER:Frankrike avlivar en dryg miljon fjäderfän

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS