Dan Eliasson: "Hjälp oss, hjälp oss"

5000 kriminella uppdelade på 200 nätverk. Rikspolischefen Dan Eliasson presenterade i dag Sveriges 61 utsatta områden. Och han är orolig. – Hjälp oss, hjälp oss, vädjade han till andra samhällsaktörer.

ANNONS
|

Det var en välbesökt presskonferens där polisen presenterade den rapport som pekar ut 61 utsatta områden, varav 23 betraktas som "särskilt utsatta" – åtta fler jämfört med 2015. Enligt Dan Eliasson präglas dessa 23 områden av en "utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och att polisen har svårt att fullgöra sitt uppdrag".

Totalt uppskattar polisen att den finns 5000 kriminella i Sverige, uppdelade på 200 nätverk. Nya på listan är Tynnered, där den senaste tidens skottlossningar på Frölunda Torg har bidragit till att området är med på listan. Dessutom pekas Norrby och Hässleholmen/Hulta i Borås ut som särskilt utsatta. Att Sverige befinner sig i ett allvarligt läge framgår tydligt av rapporten. Men att Sverige har nått en smärtpunkt är något som Dan Eliasson inte håller med om.

ANNONS

– Nej, vi befinner oss som land inte vid en smärtgräns, men vi befinner oss i en situation där vi inte ska vara. Ska samhällskontraktet hålla, och att människor ska vilja betala skatt och delta i samhällslivet, så får det inte springa iväg ytterligare, utan vi måste vända utvecklingen.

För att stävja utvecklingen, som ofta har sin bakgrund i narkotikahandel, krävs i första hand fler poliser och att poliser vill stanna i yrket längre.

Dessutom framgår det i rapporten att det behövs hårdare straff för vapenbrott och ökad möjlighet till kameraövervakning.

– Det finns ljus i tunneln, redan i slutet av 2018 kommer vi att bli fler poliser, men det beror mycket på vad regeringen är villig att tillföra i form av nya resurser. Vi har ju hört inrikesministern prata om 10 000 nya poliser.

– För att få befintliga poliser att stanna kvar i yrket vill vi ge större möjligheter för poliser att göra interna karriärer, vilket även innebär högre löner lön för dessa personer. Ett huvudtema i rapporten är också att polisen vädjar till andra myndigheter, kommuner och civilsamhället.

– Vi har i dag en bättre dialog med Göteborgs kommun jämfört med några år sedan. Detsamma gäller för dialogen med Borås stad. Vad gäller Göteborgs så behöver vi fler områdespoliser för att öka polisnärvaron bland att i Tynnered, säger Klas Friberg, polischef region Väst. Polisen ska nu ta fram handlingsplaner för de utsatta områdena, så att fler resurser kan koncentreras. Handlingsplanerna ska omfatta tre år. Enligt Dan Eliasson blir det polisens nationella operativa avdelning ansvar att följa upp planerna.

ANNONS

Fakta: Särskilt utsatta områden

Särskilt utsatta områden enligt polisen.

1. Alby/Botkyrka NY

2. Fittja/Botkyrka NY

3. Hallunda/Norsborg/Botkyrka

4. Husby, Stockholm

5. Rinkeby/Tensta, Stockholm

6. Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

7. Bergsjön, Göteborg

8. Biskopsgården, Göteborg

9. Gårdsten, Göteborg

10. Hammarkullen, Göteborg

11. Hjällbo, Göteborg

12. Lövgärdet, Göteborg

13. Tynnered/Grevegården/Opaltorget, GöteborgNY

14. Hässleholm/Hulta, BoråsNY

15. Norrby, BoråsNY

16. Rosengård Malmö

17. Södra Sofielund, Malmö

18. Nydala/Hermodsdal/Lindängen, MalmöNY

19. Araby, Växjö

20. Karlslund, Landskrona NY

21. Skäggetorp, Linköping.

22. Gottsunda, Uppsala NY

23. Vivalla, Örebro

Källa: Polisen

ANNONS